INEDIT la IAȘI. Un artist ucrainean expune un baraj anti-tanc folosit ca sistem de apărare în războiul cu Rusia

Categorii: Actualitate, Vizual
Etichete: Iasi, rusia, ucraina
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Lucrarea unui artist ucrainean compusă din 16 baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare în războiul cu Rusia este expusă, timp de zece zile, în Piaţa Unirii din Iaşi, conform News.ro.

Cercul Mişcător, instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie, este expusă în centrul Iaşiului, în perioada 20-30 mai, în cadrul unui eveniment dedicat industriilor creative româneşti.

„Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşiului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorinţa artistului a fost ca, la sfârşitul evenimentului, instalaţia să fie dezmembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate oraşului Iaşi”, a declarat curatoarea expoziţiei, Marlene Herberth.

Nikita Kadan este născut în 1982, la Kiev, unde locuieşte şi în prezent. Artistul abordează pictura, grafica şi instalaţiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecţi, sociologi şi activişti pentru drepturile omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.