Incursiune fascinantă în Clujul renascentist şi baroc

Categorii: Clio
Etichete: Cluj, istorie, renastere
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Oraşul Cluj-Napoca ascunde comori arhitectonice nebănuite pentru locuitorii săi. Vechi de sute de ani, Clujul este fascinant prin istoria lui multiconfesională şi prin comorile pe care le găzduieşt în bisericile din oraş, a relevat astăzi pentru clujulcultural.ro un tur ghidat al celor mai importante monumente renascentiste din oraş. Turul ghidat a fost posibil datorită Zilelor Culturale Maghiare, iar informaţii istorice de primă mână ne-au fost oferite de Kovacs Zsolt, istoric de artă clujean.

„Nu poţi muri împăcat până nu îşi cunoşti locul unde te-ai născut” spune un dicton latin. Clujul merită vizitat, cunoscut, până în cele mai intime detalii ale sale pentru că este un oraş fascinant, cu totul special prin istoria sa.

Povestea începe cu declararea Clujului ca oraş regal, practic oraş liber, şi apoi cu devenirea Transilvaniei Principat Autonom. La 1541 Clujul devine un important centru al Transilvaniei odată cu autonomia Ardealului.

Turul ghidat al Clujului renascentist a atins patru puncte: Casa Wolphard-Kakas, Palatul Banffy,  Biserica Sfântul Mihail, Biserica Piariştilor şi Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu.

Casele renascentiste ale Clujului erau situate ultracentral şi majoritatea prezentau un gang şi camere cu două ferestre la parter. Din secolele 16-17 Clujul devine un oraş burghez. Proprietarii caselor deveneau cetăţeni clujeni, iar nobilii care cumpărau imobile aveau un statut egal cu orice cetăţean.

blazon

Blazon renascentist unic în Cluj – (c) clujulcultural.roUna din cele mai importante  comori renascentiste este Casa Wolphard-Kakas. Clădirea a început să fie construită în 1534, fiind finalizată abia în 1600. Aceasta e puţin cunoscută de clujeni. Accesul spre ea se face prin prima curte interioară de pe Bulevardul Eroilor, pe partea stângă în sensul de mers spre Teatrul Naţional.

Ea a fost construită de prim judele Clujului, Adrian Wolfphard şi se păstrează în condiţii bune o parte însemnată din ea. Monograme cu numele lui Wolphard dar şi al continuatorului său, Istvan Kakas, ce apar pe ancandramente, sunt conservate excelent. De asemenea, ceasul solar (vezi mai jos galerie foto) este conservat foarte bine. Istvan Kakas, preot, era pasionat de astronomie şi astrologie.

Următorul obiectiv este celebrul Palat Bánffy. Edificiul este o emblemă a barocului  din Transilvania. Conţii Bánffy aveau deja aici în sec. al XVII-lea o casă. Ulterior s-au extins şi s-a constituit astfel un teren de mari proporţii. Pe acesta a fost ridicat, de către guvernatorul Bánffy Györg palatul la sfârşit de secol al XVIII-lea. A fost sediul guvernului Transilvaniei. Acum e Muzeul Naţional de Artă.

DSCF0175
Renumitul palat Bannfy

Biserica Sfântul Mihail, monument în esenţă gotic, a fost construit în mai multe sute de ani. În interiorul ei, prezintă un fascinant altar, cel al celor trei Marii. De asemenea, din perioada renascentistă s-a păstrat un simbol al Clujului şi monograma preotului care oficia în acea perioadă.

DSCF0177
Simbolul Clujului, în interiorul sacristiei Biserici Sf. Mihail

Frumoasa biserică a Piariştilor, este prima biserică barocă din Transilvania, ridicată între anii 1718-1724. Se remarcă altarele, construite de arhitectul Cristhoph Tausch, care a proiectat şi biserica. Mult timp ea a aparţinut iezuiţilor care în 1579 au venit la Cluj – Mănăştur invitaţi de principele vremii , Ştefan Bathory, dar de nenumărate ori au fost izgoniţi din oraş de unitarieni, fiind consideraţi adversari. Se remarcă altarele Sfântului Anton și ale Sfintei Rita, dar și cel al Maicii Domnului.

Biserica Reformată din strada Kogălniceanu se remarcă prin blazoanele mortuare extrem de atractive dar mai ales prin amvonul a cărui carcasă din lemn de chiparos e panotat cu alabastru.

Mai multe despre frumuseţile din aceste biserici în galeria foto de mai jos

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.