De weekend: „Jobs”, „Sunt o babă comunistă” şi „Regele Ştefan”

Spectacol

Weekendul ce stă să înceapă va fi extrem de animat la Cluj. Filme interesante,  operă rock şi multe activităţi culturale în cadrul Zilelor Maghiare, Seri de vară în Mănăştur, sunt ingredientele unui weekend ce se anunţă interesant pentru cei care aleg să nu plece din oraş.

Premiera „Sunt o babă comunistă” la „Florin Piersic”

Filmul „Sunt o babă comunistă” de Stere Gulea a intrat în cinematografe de astăzi şi poate fi vizionat la cinema „Florin Piersic” de la ora 17.00 dar şi la Cinema City.

luminita_gheorghiu_pozitia_copilului_52740000
Luminiţa Gheorghiu face un nou rol de excepţie în „Sunt o babă comunistă”

Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Pentru cei care vor să citească mai mult despre acest film clujulcultural.ro a scris pe larg despre acesta aici

„Amanţii pasageri” ai lui Almoldovar la „Victoria”

La Cinema  Victoria poate fi vizionat ultimul film al lui Pedro Almoldovar, „Amanţii pasageri”, o comedie savuroasă. Filmul poate fi văzut vineri de la 17.30, sîmbătă de la oralee 15 şi 20 şi duminică de la ora 17.30.

„jOBS” un film despre cariera inventatorului IPhone

Steve_Jobs_Headshot_2010E nevoie de un singur om pentru pornirea unei revoluţii. Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea este povestea extraordinară a lui Steve Jobs ( rol realizat deAshton Kutcher), inovatorul emblematic şi antreprenorul desăvârşit care a făcut imposibilul. Filmul spune povestea inspiraţională şi totodată tulburătoare a omului care a trasat viitorul tehnologiei şi a schimbat lumea pentru totdeauna.  Pelicula rulează la Cinema City Iulius.

Rock pentru metalişti

Festivalul Zilele Culturale Maghiare  aduce la Cluj opera rock ” Regele Ştefan-Istvan, a Kiraly”, duminică, 25 august, ora 19.00, în închiderea festivalului.

Este o premieră absolută pentru că opera rock Regele Ştefan nu s-a mai jucat până acum în Cluj. Este o producţie gigant, care necesită o scenă specială, de 250 de metri, cea mai mare care a fost amplasată vreodată în Piaţa Unirii!

 ”A trebuit să aducem scena de la Sibiu, de la un partener de acolo. Este o scenă de mari dimensiuni pentru că vor apărea pe ea 20 de solişti, 40 de dansatori profesionişti şi 40 de figuranţi. Totul va fi live, şi vom lucra foarte mult la condiţiile tehnice pentru că e o premieră şi din punct de vedere logistic. Scena are 250 de metri” au spus organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Rege important pentru maghiari

Ștefan I al Ungariei,  în  limba maghiară Szent István király, adică „sfântul rege Ștefan”,   a fost un rege al Ungariei şi este considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Este venerat ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă.

Lui îi este dedicată această operă rock de proporţii.  Una dintre cele mai populare creaţiii muzicale maghiare contemporane, opera rock „István, a király” (Regele Ştefan) a fost compusă de Levente Szörényi (muzica) şi Janos Bródy (libretul), plecând de la piesa „Schimbarea mileniului” a lui Miklós Boldizsár. Subiectul său este încoronarea legendarului rege maghiar Sfântul Ştefan.

Prima reprezentaţie a operei a avut loc în 1983, la Budapesta, în aer liber. Un film realizat în 1984 cu acest spectacol, în regia lui Gábor Koltay, ca şi albumul muzical realizat în acelaşi an au transformat „István, a király” într-un adevărat „hit” în Ungaria şi în comunităţile maghiare din alte ţări.

Actuala variantă a operei, care va fi prezentată integral la Cluj – în general reprezentaţiile sunt scurtate, din cauza distribuţiei greu de reunit – este regizată de Zoltán Zsuráfszky, iar povestea sa este absolut spectaculoasă.

Folk în Mănăştur

Primăria clujeană a pregătit o nouă ediţie din „Seri de Vară clujene”, de data aceasta în locaţia „La terenuri”, în cartierul Mănăştur, la liziera Pădurii, pe strada  Parânf. Acolo va concerte renumita folkistă Magda Puşkas.

la terenuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *