Începe Festivalul Internațional de teatru „Interferențe” cu multe spectacole sold out

Spectacol Teatru

Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe” organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj își deschide porțile joi, 22 noiembrie 2018. La conferința de presă organizată la Cluj, studenții la actorie ai Universităţii Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, au prezentat un flashmob imaginat de Enikő Györgyjakab pornind de la tema centrală a festivalului – Războiul.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Interferențe va găzdui la Cluj, în perioada 22–30 noiembrie, 16  trupe de teatru din 13 țări.

Gábor Tompa, directorul și selecționerul Festivalului, a declarat că ediția din acest an își propune să ofere o temă de meditație referitoare la schimbările care s-au petrecut în lume în cei o sută de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. Spectacolele selecționate ridică întrebări legate de individ și societate; ce posibilități de schimbare avem într-o lume din care dialogul a dispărut?

Marea majoritate a spectacolelor invitate provin din țări din Europa Centrală și de Est întrucât aceste regiuni au fost cele mai afectate de Primul Război Mondial.

 

Regizorul Gábor Tompa

Publicul clujean va avea ocazia de a vedea producțiile unor creatori de renume  mondial precum: Toni Servillo, Luk Perceval, Milo Rau, Eimuntas Nekrošius, Anna Badora, Gábor Tompa, Cezary Tomaszewski, Csaba Horváth, Balázs Benő Fehér, András Urbán, Attila Vidnyászky jr., Ilan Ronen, Adrian Sitaru, Klim Kozinsky, Marianne Pousseur & Enrico Bagnoli și Stathis Livathinos, mulți dintre artiștii invitați fiind pentru prima oară la Cluj.

Programul va fi întregit de evenimentele OFF, care includ și în acest an discuții cu creatorii spectacolelor, lansări de carte, expoziții și concerte. Tot în cadrul Festivalului va avea loc, pentru prima dată în organizarea Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Adunarea Generală a Uniunii Teatrelor din Europa. La acest eveniment vor participa conducătorii teatrelor membre ale Uniunii. 

Co-organizator: Fundația Corvineum.

Pachetul Interferences Grand 2018 – care include bilete la cele opt spectacole prezentate în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj – poate fi achiziționat de pe site-ul www.biletmaster.ro și de la casa de bilete a Teatrului. Prețul pachetului promoțional este de 280 lei.

Precizăm că multe dintre spectacole sunt sold out.

 

De ce s-a ales tema „Războiul” a explicat selecționerul Tompa Gabor pe siteul festivalului

„Dragi prieteni,

La o sută de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, ale cărui tratate de pace au redefinit în mod dramatic și tragic harta Europei și au prelungit parcă până la infinit conflictele armate la care asistăm și azi și care par să favorizeze în mod vizibil o elită economică a lumii alcătuită din doar câteva sute de familii – la 100 de ani de la întipărirea în conștiința comună a aceastei traume globale a conştientizării faptului că distrugerea spaţială şi fizică a planetei este posibilă, în mod natural se formulează în noi întrebarea: ce poate face teatrul pentru înfăptuirea unei „lumi mai bune” – concept care pare să devină din ce în ce mai utopic? Cum poate el descrie ororile care depășesc orice imaginație, ororile care se repetă în calendarul omenirii cu precizia unui instrument digital?

Formulările scenice ale diferitelor forme de război – vizibile și invizibile, care în prezent se înmulțesc în mod constant – au deschis un capitol distinct în istoria tendinţelor teatrale recente și contemporane. Aș prefera să numesc acest teatru drept teatrul groazei, în care traumele teribile provocate de violență fac apel la un act individual și colectiv de „exorcizare”. O groază care duce la disperare, şi care, dacă este însoțită de un dram de compasiune, frizează limitele speranței. Teatrul, asemenea războiului, presupune acțiunea reciprocă a două tabere opuse. Doar că, în timp ce primul este orientat către distrugere, cel din urmă se concentrează asupra nevoii de schimbare și transformare bazată pe autoanaliză și responsabilitate colectivă. Să numim războiul pe nume, pentru a-l expulza– atât din interiorul nostru, cât și din lumea exterioară. Toate acestea să se întâmple pe scenă, pentru ca să nu se repete în lumea „reală” oglindită, în Viaţă. Să fie pace între noi!
Pe această idee ne-am dorit să construim festivalul din acest an.

Vă invităm să ne fiţi alături! „, a scris acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *