Hollywood Reporter laudă „Câinele japonez” de Tudor Cristian Jurgiu

A 7-a Actualitate

Filmul „Câinele Japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, care rulează în secţiunea New Directors a Festivalului Internaţional de la San Sebastian, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „neaşteptat de promiţător, cu un joc actoricesc superb”.

Potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, lungmetrajul „Câinele Japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, a fost prezentat duminică seară, în premieră mondială, la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, eveniment care a început pe 20 septembrie şi se va încheia sâmbătă.

Debutul în lungmetraj al lui Jurgiu a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârşitul proiecţiei, cât şi de presa internaţională. Cel mai emoţionant şi ovaţionat moment al serii a fost prilejuit de apariţia pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînveţe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din ţară.

Rebengiuc a declarat că se bucură că s-a reîntors la Festivalul de la San Sebastian după 36 de ani, prima dată fiind prezent în 1977, cu ocazia premierei filmului „Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa.

Cunoscuta publicaţie de specialitate Hollywood Reporter notează: „Un film neaşteptat de promiţător cu un joc actoricesc superb, în care speranţa se întrezăreşte în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaştilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în «Câinele Japonez». Cei care se aşteaptă la un umor negru/ sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, uşor optimist, în care indulgenţa este evitată cu atenţie. Acest puternic şi încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri”.

Nici interpretarea actorilor nu a trecut neobservată, criticul de film Jonathan Holland adăugând în cronica sa că:”Rebengiuc preia melancolia personajului Costache, interpretarea sa sugerând faptul că, în ciuda greutăţilor pe care le are un om în vârstă, momentul în care ai pierdut totul poate deveni cea mai bună ocazie de a o lua de la capăt”.

„Câinele Japonez” se află în cursa pentru premiul secţiunii New Directors, destinat regizorilor aflaţi la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Din delegaţia României prezentă la festival, cu sprijinul Institutului Cultural Român, fac parte actorii Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoş Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun şi Tudor Giurgiu – producător.

„Câinele Japonez” este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

„Câinele Japonez” este deja precumpărat pentru distribuţia internaţională de compania germană M-Appeal şi va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *