Hai la Filarmonică! Concerte pentru copii

Esenţial Muzica Spectacol

După o scurtă vacanță de relaxare și pentru un nou început armonios și cu zâmbetul pe buze, Filarmonica de Stat „Transilvania” îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mari, în sala de concerte pentru a participa la două spectacole concepute special pentru ei.

Astfel, Colegiul Academic va găzdui pe scena din Auditorium Maximum, luni, 6 noiembrie 2023, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul educativ cu titlul Cu Mozart în călătorie (recomandat elevilor din clasele 0-4), pentru ca marți, 7 noiembrie 2023, în aceeași locație, de la ora 9:30, respectiv ora 11.00, elevii de gimnaziu și cei de liceu să aibă posibilitatea să urmărească spectacolul în limba română Un compozitor la carnaval, avându-l ca protagonist pe actorul Bogdan Bob Rădulescu. Concepția ambelor spectacole aparține dirijoarei Dalma Toadere care îi va avea alături de ea și pe soliștii Eszter Kovács (soprană) și Tamás Fazakas (bariton), precum și membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” împreună cu pianistele Boglárka Oláh și Raluca Rad.

Despre concertele pentru copii

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.

Spectacolul Cu Mozart în călătorie, dedicat celor mici din clasele 0-4, se inspiră din călătoriile  lungi prin Europa ale celebrului compozitor austriac. De la cornul poștalionului la șuieratul vântului pe mare, de la prima simfonie compusă la Londra la vârsta de nouă ani, până la lucrările de maturitate, Mozart a folosit cu iscusință sunetele diferitelor instrumente. Pe parcursul călătoriei muzicale copiii vor face cunoștință cu familiile de instrumente și vor asculta fragmente din compoziții celebre ale maestrului de la Salzburg.

Un compozitor la carnaval la rândul său, spectacol dedicat elevilor de gimnaziu și de liceu, aduce umorul în muzică. În rolul compozitorului Camille Saint-Saens, actorul Bogdan Bob Rădulescu invită publicul la un tur al atelierului creativ în care s-a născut celebrul său Carnaval. Scurtele portrete muzicale ale animalelor sunt pline de poante umoristice de tot felul, în spatele cărora se ascunde și o doză de satiră. Ieșit din pielea compozitorului, Bob comediantul vremurilor de astăzi, dovedește cu bravură că umorul de acum mai bine de un secol este mai viu decât oricând.

Despre dirijoare

Dalma Toadere

Dirijoarea Dalma Toadere (deopotrivă moderatorul concertului educativ cu titlul Prințesa și balaurul) a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu. 

Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a. Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.). În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”. În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

Luni, 6 noiembrie 2023

Colegiul Academic

Ora 9:30 în limba română

Ora 11:00 în limba maghiară

Concert pentru copii (recomandat pentru elevii din clasele 0-4)

Cu Mozart în călătorie

Dalma Toadere dirijoare şi moderatoare

Eszter Kovács soprană

Tamás Fazakas bariton

Marţi, 7 noiembrie 2023

Colegiul Academic

Ora 09:30 (clasele V-VIII)

Ora 11:00 (clasele IX-XII)

Concert pentru copii (recomandat pentru elevii de gimnaziu şi liceu)

Un compozitor la carnaval (spectacol în limba română)

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dalma Toadere dirijoare

Bogdan Bob Rădulescu actor

Boglárka Oláh pian

Raluca Rad pian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *