Gross, PHC al UBB: Dacă eliminăm presa liberă, întreg edificiul democrației se năruiește

Categorii: Actualitate

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a acordat astăzi titlul de Profesor Honoris Causa lui Peter Gross, prof. univ. dr. la University of Tennessee, Knoxville, prestigios specialist in mass -media.

Este autorul  unei din primele cărți de analiză media a jurnalismului românesc, „Colosul cu picioare de lut”, apărută în anul 1999 la Polirom și în care face o radiografie a a sistemul mass-media autohton. Gross este timișorean de origine.

Ceremonia a fost  organizată în Aula Magna a UBB în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării pentru contribuția la organizarea și dezvoltarea învățământului jurnalistic în România, la internaționalizarea studiilor de jurnalism la UBB, precum și pentru cultivarea constantă a relațiilor cu universitatea clujeană.

Laudatio a fost prezentată de prof. univ. dr. Elena Abrudan, șeful Departamentului de Jurnalism al UBB.
Profesorul Peter Gross a predat la universitățile din Tennessee și Okhlahoma și a scris mai multe cărți despre sistemul media din România. A accentuat pe rolul fundamental dintre libertatea actului jurnalistic și construcția democrațiilor din Europa de Est cât și pe rolul  pe care îl are presa liberă în decizia politică.

Gross:  Dacă eliminăm presa liberă și profesionistă, întreg edificiul democrației se năruiește

„Independența mass – media este cheia unei democrații liberale și afectează fiecare sferă a vieții. Dacă eliminăm presa liberă și profesionistă, întreg edificiul democrației se năruiește. Politizarea jurnalismului, lipsa de reacție a diferitelor guverne la știrile despre corupție, la care se adaugă interpretările ambigue ale legilor menite să garanteze libertatea presei, sa protejeze jurnaliștii și sursele acestora, precum și să se ocupe de calomnie, defăimare și de insultele oficialilor și personalităților publice, toate acestea sunt antidemocratice, nu doar iliberale.  Faptul că unii jurnalisti participă la emascularea independenței jurnalismului și a puterii de a schimba lucruri în bine este în același timp trist precum și dăunător. Admir foarte mult pe cei care au abilitatea și curajul să nu facă acest lucru”, a spus Gross în discursul său.

El a criticat „situația presei, statutul incert al jurnalismului, situația tristă a mass media din România. România nu este o democrație consolidată…lipsesc multe aspecte necesare care să permită mass media să fie contributori independenți” a mai punctat Gross.

Discursul său a fost analitic, critic la adresa situației mass media, o radiografie necruțătoare a problemelor jurnalisticii românești. 

„Controversa privind  mass media si jurnalismul este prezentă în toate țările europene din Est, manipularea, controlul și corupția, presiune constante ale statului, ale guvernelor, partidelor politice si companiilor,, dovedesac importanța jurnalismului. În general, eșecul mass-media de a a aduce o contribuție relevantă la schimbarea locului nu este surprinzător. Presa este expresia sistemelor politico-economice care, la rândul lor, sunt copiii culturii și ai culturii politice a căror transformare e mult mai lentă ca tranziția”, a mai spus Gross.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.