Gaia, frumoasa instalație albastră, expusă din nou la Cluj. Banii din bilete se donează Ucrainei

Actualitate Vizual

???? aduce o rază de speranță în vremuri agitate. Instalația albastră revine la Cluj, de data acesta pentru a susține o cauză umanitară. Spectaculoasa lucrare care “înfățișează” Pământul va fi expusă timp de două zile, în 26-27 martie, în Grădina Botanică din oraș și va putea fi vizitată în schimbul unei donații minime recomandate de 10 RON. Banii strânși vor ajuta la susținerea celor care s-au văzut nevoiți să fugă din calea războiului din Ucraina.  

Grădina Botanică, cea mai frumoasă oază de verdeață din oraș, devine gazdă pentru planeta albastră. Cu o istorie de peste 100 de ani, aceasta se întinde pe o suprafață de 14 hectare și oferă vizitatorilor șansa de a admira mii de specii de plante de pe întreg globul pământesc. Iar acum curioșii se vor putea (re)conecta, într-un mod cu totul special, cu inedita instalație care a făcut deja înconjurul lumii. Veniturile generate în cele două zile de expoziție vor contribui la susținerea refugiaților, în condițiile în care cifrele de până acum ne arată că peste 3 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara. Banii vor fi direcționați către Asociația O Masă Caldă, ajutând astfel la susținerea centrului de refugiați aflați în tranzit în Gara CFR Cluj-Napoca.

Așadar, fiecare donație făcută de către clujeni va reprezenta un real sprijin pentru cei aflați în nevoie în această perioadă dificilă. În plus, cetățenii ucraineni vor avea parte de acces gratuit, în speranța că le vom putea aduce măcar câteva momente de bucurie.

„Lumina ne conectează și ne aduce împreună în timpuri frumoase, dar și în vremuri de criză. Am simțit că e momentul să acționăm și că putem veni în sprijinul celor care au fost nevoiți să își părăsească țara pentru a fugi din calea armelor. Gaia va oferi un strop de speranță, iar vizitatorii la rândul lor pot oferi sprijin celor care au cea mai mare nevoie. Suntem convinși că și de această dată comunitatea clujeană ne va fi alături.” , spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Lights On România

Scopul acestei instalații este de a ne aminti cât de frumoasă este planeta noastră, dar și cât de fragilă este, în același timp. Este vorba despre o reproducere detaliată și spectaculoasă a planetei Pământ, după imagini NASA. Lucrarea are un diametru de 7 metri, și o scară de 1 la 1.8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafața ei îi corespund 18 kilometri din suprafața Terrei. 

Gaia aduce o rază de speranță în vremuri agitate. Luke Jerram, artistul care a realizat spectaculoasa lucrare, s-a dovedit mai mult decât încântat de faptul că poate contribui pentru a susține această cauză umanitară. 

„Întreaga lume urmărește și suntem șocați de ceea ce vedem că se întâmplă în Ucraina. Cu toții existăm împreună pe această planetă mică și fragilă și trebuie să fim liberi să trăim într-o societate corectă și dreaptă. Sper că opera de artă poate ajuta la strângerea de fonduri pentru a sprijini oamenii care fug de acest conflict și că va transmite un mesaj de pace. #TheWorldStandsWithUkraine”, transmite Luke Jerram, creatorul lucrării

Acesta e un artist multidisciplinar din Bristol, Marea Britanie. Creațiile sale includ sculpturi, instalații și proiecte artistice live. Cariera sa de peste 20 de ani l-a dus peste tot în lume, având proiecte pe aproape toate continentele și expunând în cele mai mari centre urbane ale planetei. În 2019 a fost numit Fellow al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, pentru contribuțiile aduse domeniului și promovării acestuia.

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation).

Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *