Fotografiile de excepție descoperite întâmplător cu evreii interbelici clujeni, expuse cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Categorii: Actualitate, Clio
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Muzeon – Muzeu de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Renascendis organizează expoziția Evreii lui Sárdi, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeon, în 27 ianuarie 2022, începând cu ora 17:00.

Expoziția prezintă o selecție de portrete ale membrilor comunității evreiești din Cluj realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sárdi” (fotograf Sárdi Elemér).

Imaginile sunt reproduceri după clișeele fotografice (originale) pe sticlă și celuloid recuperate de Asociația Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sárdi”, care a funcționat la Cluj în perioada 1935-1956.

 

Expoziția este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice realizate în atelierul „Foto Sárdi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești.

Această colecție de portrete, unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaște vizual o bună parte a unei comunități evreiești urbane – comunitatea evreiască din Cluj.

Imaginile reproduse în expoziție – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sárdi” ne oferă șansa de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor aflați încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora. Dar Evreii lui Sárdi nu este numai despre Holocaust, ci despre viața unei comunități, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existența ei. Și despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenționat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.

Fotograful în cauză este Sárdi Elemér (1907-1981), cel mai apreciat și căutat fotograf din Cluj la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. Excelent portretist, Sárdi era chemat să imortalizeze și evenimente mondene. Cunoscut ca fotograful celebrităților în Cluj și chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populației Clujului din perioada 1935-1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sárdi” – maghiari, români, evrei și germani, mărturie a unui Cluj divers și multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Arhiva de Fotografie este o platformă inițiată de Asociația Renascendis pentru construirea unei infrastructuri de specialitate dedicate patrimoniului fotografic vechi. Având la bază cinci piloni – salvare, conservare, cercetare, promovare și educație –, AdF s-a dezvoltat ca un proiect orientat spre comunitate și susținut de comunitate. Donațiile de material fotografic valoros primite în ultimul an demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului fotografic autohton. De aceea, încurajăm publicul să continue să doneze material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat și publicat online.

Muzeon este un muzeu inovator, fondat în 2020 dintr-o inițiativă privată. Muzeul spune povești ale comunității evreiești din Cluj prin intermediul a trei ghizi audio diferiți: Julia, Paul și David. Toate informațiile din muzeu, inclusiv ghidul audio, sunt disponibile în română, engleză și maghiară. Misiunea muzeului este de a le oferi vizitatorilor o experiență de învățare memorabilă, fără efortul de a învăța. Muzeon se bazează aproape în întregime pe narațiune audio și vizuală, astfel încât să ușureze experiența de învățare. Folosind puterea poveștilor spuse la persoana I, în combinație cu instalații artistice și vizuale, Realitate Virtuală și artefacte, muzeul reușește să aibă un impact semnificativ asupra celor care îi trec pragul.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.(AFCN). Aceasta nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Clujul Cultural a scris în exclusivitate despre descoperire:

FOTO. Imagini cu evrei clujeni dispăruți în Holocaust, recuperate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.