FOTO/VIDEO Cartea bate shaorma la Cluj! Coadă imensă la inaugurarea librăriei Cărturești în Casa Hintz

Carte Esenţial

Sute de iubitori ai lecturii, majoritatea tineri, au format o coadă imensă, joi, de la ora 17.00, când s-a deschis noua librărie Cărturești din Cluj-Napoca, în Caza Hintz, lângă Muzeul Farmaciei, pe strada Ferdinand.

Este a patra librărie deschisă de lanțul bucureștean Cărturești, după cele din mallurile Iulius Mall, Vivo și Platinia.

Librăria a anunțat că primii 1000 de clienți vor primi o carte pe gratis iar de aici a fost un pas până la o coadă și o înghesuială enormă. Coada s-a întins până la Cartofiserie!

O coadă asemănătoare a avut loc la shaorma, la Cluj-Napoca, în cadrul unui reușit eveniment de marketing al lanțului de shaormerii Rosa, acum o lună.

Judecând imaginile, putem spune că această coadă de astăzi la cărți a putut rivaliza (dacă nu chiar bate) cu brio acea coadă la shaorma!

Foto cu coada la cărți/cont de facebook Laura Laurențiu.

Librăria măsoară 135 de metri pătrați și este amplasată în interiorul Casei Hintz, un spațiu emblematic pentru oraș, nu doar prin vechime și structură, ci și printr-o istorie bogată. Aici s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, iar din anul 1752 clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz, rămânând a lor până la naționalizarea de după Al Doilea Război Mondial, iar ulterior reintrând în posesia familiei după retrocedarea din anul 2013.

În prezent, clădirea adăpostește îndrăgitul Muzeu al Farmaciei, aflat în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, deschis încă din anul 1954. După un amplu proces de restaurare și reamenajare desfășurat pe parcursul ultimilor patru ani, Casa Hintz găzduiește acum și o frumoasă librărie Cărturești, cu ferestrele orientate către strada Regele Ferdinand și intrarea de pe strada Regele Ferdinand 1. 

Foto Gabriela Lungu

Conceptul librăriei a fost gândit în linie cu istoria Casei Hintz, pornind de la căutarea unor puncte de intersecție dintre librărie și farmacie. Astfel a reieșit conceptul de librărie-farmacie, vizibil atât în grafica vitrinelor librăriei, cât și în vizualurile din campania de deschidere, realizate de Ștefan Vasilachi. Așa cum o farmacie oferă remedii pentru diverse boli și suferințe sau suplimente care să întărească corpul, o librărie găzduiește pe rafturi diverse leacuri pentru suflet.

Cărturești este un univers bogat în astfel de leacuri, astfel că pe rafturile librăriei din Casa Hintz se găsesc volume de poezie, enciclopedii de artă, ficțiune pentru toate gusturile, o selecție mică, dar atent curatoriată de carte pentru copii, volume de non-ficțiune, dar și o selecție generoasă de carte din toate categoriile în limbile engleză și maghiară, precum și câteva volume în limba franceză. Pe lângă oferta de carte, librăria își va întâmpina cititorii și cu un ansamblu de obiecte care ne fac viața mai frumoasă: muzică pe CD și vinil, accesorii, obiecte de design și ceai.

Citește și asta:

3 thoughts on “FOTO/VIDEO Cartea bate shaorma la Cluj! Coadă imensă la inaugurarea librăriei Cărturești în Casa Hintz

  1. ZECE LIBRARII doar in zona centrala a orasului! Acuma intzelegeti de ce iubesc io Cluju’?
    P.S. Se egzicxszta UN JUDET in Romania care NU ARE NICI O LIBRARIE… Care e, care ? Nu spui, ca e secret mare, da’ l-a dat pe al mai tut prim-ministru al Romaniei (ca la prim-ministri se pune „DECAT” genu’ masculin si daca e femei), pe ‘al mai mare ‘otz din Romania si pe ‘al mai „de internat” (la psiho-pupu) ministru’ de interne (ca si la ministri e ca la prim-ministri, vezi mai sus)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *