FOTO Expoziție de afișe la Muzeul de Artă. Prof Bencze László: ”Acum 22 de ani nu aveam altă formă de manifestare a nedreptății sociale decât afișul!”

Esenţial Vizual

Joi, 7 martie, începând cu ora 18:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a avut loc vernisajul expoziției „100 Beste Plakate 22” [Cele mai bune 100 de afișe 22], organizată de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca. Expoziția aduce în atenția publicului cele mai neordinare elemente ale designului de afișe din Germania, Austria și Elveția.

Centrul Cultural German, înființat în 1994, marchează anul acesta 30 de ani de activitate- vernisajul fiind primul eveniment din seria jubiliară.

Expoziția anuală rezultă în urma competiției „100 Beste Plakate” care s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1966, în Republica Democrată Germană, iar titlul l-a primit abia în 1980. În septembrie 2001, la Berlin, a fost înființată o asociație cu același nume cu scopul asigurării continuității și extinderii designului grafic al afișelor în întreg spațiul germanofon. Astfel, în 2002 s-a desfășurat prima selecție germano-austriaco-elvețiană, format care s-a păstrat până în prezent.

La deschiderea evenimentului a fost prezentă și Alexandra Rusu-Cătană, directorul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, care a menționat că: „ Pentru noi e un an special, Centrul împlinește 30 de ani, iar vernisajul de azi deschide seria evenimentelor aniversare.” Totodată, aceasta a subliniat faptul că afișele reprezintă opere de artă în sine.

La expoziție au mai fost prezenți și doi profesori din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, de la specializarea arte plastice-grafică, conf. univ. dr. Alice Andreea Iliescu și prof. univ. dr. Bencze László.

Profesoara Alice Iliescu a afirmat că această expoziție cartografiază problematici recurente ale lumii în care trăim și nu doar, menționând în cadrul discursului său:„…simt exaltare, simt o dinamică a orașului contemporan în interiorului muzeului”. 

Cultura afișelor, în istoria germană, datează încă din secolul XVII, decând  reprezenta o formă a luptei din cadrul conflictului dintre catolici și protestanți.

Și pentru Bencze László afișele au devenit un mijloc de rezistență:„ Acum 22 de ani nu aveam altă formă de manifestare a nedreptății sociale decât afișul!”. Noaptea, el împreună cu alți tineri, împânzeau Clujul cu afișe, deoarece sperau să sensibilizeze oamenii cu privire la problemele semenilor. „Oare mai are relevanță afișul?” se întreabă el, ca tot el să răspundă că vizionarea acestei expoziții este o dovadă vie că aceste mediu al designului de afișe nu doar supraviețuiește, dar se reinventează în fiecare zi.

Expoziția va fi deschisă până pe 24 martie, în cadrul căreia puteți observa nu doar afișele în format fizic, dar și utilizând realitatea augmentată, cu ajutorul aplicației Artvive.

Text și foto de Paula Măriuța, student, anul 1, Jurnalism, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *