Dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Maestrul Cristian Mandeal, va dirija, vineri, 16 februarie 2024, ora 19.00, Béla Bartók și Maurice Ravel, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, căreia i se va alătura și violonista Ioana-Cristina Goicea.Concertul va avea loc la Colegiul Academic.
Despre lucrări
Prietenia dintre Béla Bartók și violonistul Zoltán Székely s-a legat în jurul anului 1921, acesta fiind cel care i-a cerut să scrie un concert pentru instrumentul său. Concertul nr. 2 pentru vioară, BB 117 avea să fie considerată drept unul dintre exemplele de gen cele mai importante ale sec. XX. Dacă violonistul îi ceruse un concert tradițional, Bartók își dorea o temă cu variațiuni și, în final, compozitorul maghiar a reușit să îmbine cele două tendințe în această lucrare unde partea a II-a conține o temă cu variațiuni, iar partea I conține teme și transformări textuale din cele mai ingenioase. În final, partea a III-a este concepută de către Bartók ca o perorație mult mai expansivă, cu reminiscențe ale temelor din părțile anterioare.
Alborada del gracioso este prima parte a ciclului de cinci piese pentru pian Miroirs, care include primele compoziții de muzică de inspirație spaniolă pe care Ravel le-a scris la Paris. Lucrarea a fost ulterior transcrisă pentru orchestră mare devenind una dintre cele mai populare lucrări ale lui Ravel. Nivelul tehnic ridicat al versiunii originale (care rămâne, în continuare, o provocare pentru orice pianist), trebuie să se fi constituit într-o provocare pentru Ravel însuși în realizarea orchestrației. Însă simțul extraordinar pe care l-a avut pentru sonoritate și culoare instrumentală au făcut din Alborada una dintre cele mai importante realizări orchestrale ale compozitorului.
Rapsodia spaniolă, la rândul său, reflectă influența moștenirii muzicale spaniole pe care Ravel a primit-o de la mama sa, de origine bască. Incredibilul simț ravelian al culorii se apropie de cel al unui pictor, iar în această lucrare Spania este văzută prin ochii unui francez. Prima versiune a Rapsodiei a fost scrisă pentru două piane, fiind foarte repede urmată de o transcriere pentru orchestră. Lucrarea se distinge prin orchestrația sa subtilă, concretizată prin transparența, vigoarea și claritatea contururilor sale (sursă text: Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).
Despre dirijor
Cristian Mandeal
Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei începând cu stagiunea 2023/2024.
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.
Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia (cu Ştefan Niculescu) şi dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, perfecţionându-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) şi Sergiu Celibidache (München). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Tîrgu-Mureş (1977/1980), Cluj (1980/1987) şi Bucureşti (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.
În paralel cu funcţiile deţinute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.
În ampla listă a orchestrelor internaţionale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden şi Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra şi Orchestra Naţională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.
Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul „Primăvara de la Praga” şi „Toamna Pragheză”, Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastián, Festivalul „Hannover 2000”, Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul „Janáček” din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad. În sălile unde a avut ocazia să evolueze – Wiener Staatsoper, Festspielhaus din Salzburg, Gewandhaus Leipzig, Berliner Philharmonie, Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Rudolphinum din Praga, Gran Auditorio din Madrid, Usher Hall din Edinburgh, Gasteig şi Herkulessaal din München, City of Birmingham Concert Hall, Bridgewater Hall din Manchester, Santori Hall din Tokyo – dirijorul a colaborat cu cei mai renumiţi artişti ai lumii muzicale internaţionale: Radu Lupu, Ileana Cotrubaş, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Shlomo Mintz, Frank Peter Zimmermann, Isabelle Faust sau Maurice André.
Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. A dirijat peste şaizeci de prime audiţii absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar şi ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuşi. Este un promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele. Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiţie britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), şi italiană, la Teatro Lirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra.
Printre sutele de minute imprimate la case de discuri ca Electrecord, BMG Ariola (Germania), AIX Record (SUA), Claves (Elveţia), Bis (Suedia) şi Halle Lable (Marea Britanie), se regăseşte integrala Simfoniilor lui Anton Bruckner (cu Orchestra Filarmonicii din Cluj). Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii: Ordinul Italian „Steaua Solidarităţii Italiene” în grad de Mare Ofiţer, Cavaler şi Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Pentru Merit-Mare Cruce”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul Fundaţiei Culturale Române, Premiul Radio Cultural, Premiul „Ionel Perlea”, Premiul „Dinu Lipatti” sau Medalia „George Enescu”.
Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.
Despre solistă
Ioana Cristina Goicea
„Ioana Cristina Goicea este un artist adevărat, și asta este ceea ce contează. Are potențial să devină un star!” afirma Vadim Repin referindu-se la tânăra violonistă.
Violonista Ioana Cristina Goicea s-a născut în 1992 la București într-o familie de muzicieni. Este fiica renumitei violoniste Cristina Anghelescu și nepoata pedagogului Aurelian Anghelescu.
A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București la clasa Prof. Radu Popescu și Rudolf Stamm și a continuat studiile în Germania la Universitățile de Muzica din Rostock, Leipzig și Hanovra cu profesorii Mariana Sîrbu, Petru Munteanu și Krzysztof Wegrzyn.
În prezent Ioana Cristina Goicea este profesor universitar de vioară la prestigioasa Academie de Muzică și Arte Performante din Viena (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), post obținut în Octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani.
Este laureată a concursurilor internaționale Regina Elisabeta (Bruxelles 2019), Indianapolis (USA 2018) și Fritz Kreisler (Viena, 2014). Este câștigătoarea concursurilor Michael Hill, Deutscher Musikwettbewerb Bonn, precum și a concursurilor internaționale Johannes Brahms și Andrea Postacchini.
Ioana Cristina Goicea a concertat în săli renumite de concert din toată lumea: Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus, St Martin-in-the Fields Londra, Ateneul Român, Wiener Konzerthaus, Townhall Auckland, Bozar Bruxelles, Melbourne Recital Centre, Meistersingerhalle Nürnberg, Shanghai Concert Hall, Konzerthaus Freiburg.
Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu orchestrele Belgian National Orchestra, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională și Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, I Virtuosi Italiani, precum și cu toate orchestrele simfonice din România. În 2015 a câștigat, împreuna cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea și „Young Award” la concursul internațional de muzică de cameră de la Trieste.
A participat la prestigioasele Academii de muzică de cameră Verbier Academy și Heidelberger Frühling, la masterclass-uri în cadrul Kronberg Academy, precum și la cursuri de măiestrie cu profesorii: Pinchas Zukerman, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Saschko Gawriloff.
În prezent cântă pe o vioara J.B. Vuillaume, oferită de un sponsor privat, precum și pe o vioară modernă Jürgen Manthey (Leipzig, 2021).
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Cristian Mandeal dirijor
Ioana-Cristina Goicea vioară
Béla Bartók
Tablouri maghiare, BB 103
Concertul nr. 2 pentru vioară, BB 117
Maurice Ravel
Alborada del gracioso
Rapsodia spaniolă