FOTO COLECTIV. Măhălean: ”Atunci am văzut cu adevărat sistemul corupt care ne ucide”

Categorii: Clio
Etichete: Cluj, Colectiv

Grupul civic Umbrela Anticorupție a comemorat tragedia de la Colectiv la  Monumentul Memorandiștilor  „Clopot”. Prezența a fost mică, circa 10-20 de persoane. Acestea au aprins lumânări în memoria morților de la dezastrul de la clubul Colectiv.

Tragedia de acum 5 ani s-a soldat cu pierderea vieții a 65 de persoane, iar alte 185  au fost rănite.

Dat fiind contextul pandemiei Covid 19 la acest eveniment s-au participat puține persoane care au respectat protocolul în vigoare.

 

“Pentru mine personal drama de la Colectiv înseamnă un moment de cotitură pentru România, care a scos pe toată lumea în stradă, arătând corupția din sistem și probleme din mediul  sanitar. Tot acest eveniment ne-a demonstrat tuturor, indiferent de vârstă sau statut social  că suntem foarte vulnerabili. Colectiv a însemnat un început al trezirii naționale. După această dramă în sistemul de sănătate nu s-au schimbat foarte multe, dar cel puțin în mentalitatea societății, oameni și-au dat seama că trebuie să se implice mai mult. Ceea ce se petrece aici este un gest de solidaritate și unul de memorie colectivă foarte important, astfel că trebuie să ne amintim în fiecare an de cei 65 de persoane care au murit și de viețile celor care au fost distruse în acea noapte”, a declarat un participant pentru Clujul Cultural.

De asemenea reporterul Clujul Cultural a discutat cu Ligia Măhălean, una dintre organizatoare, care a  spus: ” Tragedia de la Colectiv a însemnat momentul în care a trebuit să conștientizăm toleranța față de corupție avută până în acel moment, de lucrurile  peste care trecem cu vederea din legislație și care pot declanșa un dezastru. Atunci am văzut cu adevărat sistemul corupt care ne ucide. La cinci ani de la Colectiv nu s-au schimbat foarte multe, n-avem decizii definitive în cazul vinovaților, nu avem încă centre pentru arși, iar supraviețuitorii au fost tratați oribil. Aici la Cluj ieșim alături de toată țara pentru a fi împreună într-un moment de solidaritate în care să medităm la ce am putea face pentru ca acest dezastru să nu se mai repete niciodată. ”

Text de Cătălin Stroia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.