FOTO. 21 decembrie 1989. 24 de ani de la revoluţia din Cluj

Clio

Cluj, 21 decembrie 1989. Călin Nemeş, actor la Teatrul Naţional (foto) şi o serie de prieteni, pictorul Ladiu, artistul plastic Lucian Matiş, profesorul Horia Pedestru, dar şi alţii ies in stradă pentru solidarizare cu Timişoara. Strigă în Piaţa Libertăţii, împotriva regimului comunist. Împotriva lui Ceauşescu. Puţini sunt cei care li se alătură. Lumea stă şi priveşte, nu are curajul solidarizării. Un grup de soldaţi conduşi de maiorul Carp Dando se apropie şi se instalează în centrul Clujului, în intersecţia de la Continental. Represiunea începe oficial. Călin Nemeş stă cu pieptul dezgolit în faţa plutonului de soldaţi, apoi îl roagă pe unul să îi dea arma. În clipa aceea se trage  în demonstranţi. În plin. Mor oameni. Începe Revoluţia anticomunistă. 45 de persoane au murit pentru libertate în judeţul Cluj. La Cluj-Napoca au murit 26 de oameni şi au fost rănite alte 52 de persoane, în trei puncte „fierbinţi” din oraş:  Piaţa Libertăţii, Hotelul Astoria şi Fabrica de bere Ursus.

A doua zi însă, după această jertfă,  şi ca urmare a evenimentelor de la Bucureşti, Clujul devenea oraş liber de comunism!

Clujulcultural.ro vă prezintă o serie de fotografii care arată situaţia de acum 24 de ani. Acestea au fost realizate de Răzvan Rotta, pe atunci asistent universitar la Politehnică,   acum om de afaceri si universitarului Emil Moritz, de la Universitatea de Arte şi Design. Fotografiile de mai jos încep cu evenimentele tragice din Piaţa Libertăţii şi sfârşesc cu înmormântarea din Cimitirul Eroilor.

Onor lor!

Foto 1. Pictorul Ladiu, cu spatele, se solidarizează cu Călin Nemeş şi începe să îşi arunce hainele pe jos.

Buna 2

Foto 2. S-a tras în plin. Morţii sunt pe caldarâm, în sânge.

Buna 3

 

Foto 3. Instantaneu din revoluţia de la Cluj.

 

Buna 4

 

Foto 4. Piaţa Libertăţii. Lumânări în onoarea eroilor.

Buna 5

 

Foto 5. Manifest anticomunist pe Librăria Universităţii.

BUna 6

 

Foto 6. Demonstranţi anticomunişti lângă Catedrala Ortodoxă.

 

Buna 7

 

Foto 6. Actualul bulevard al Eroilor. Balconul Revoluţiei clujene.

Buna 8

 

Foto 7. Puterea de stat nu mai există.

Buna 9

 

Foto 8. Se manifestă la statuia lui Matei Corvin

Buna 10

 

Foto 9. Ultimele zbateri ale dictaturii.

Buna 11

 

Foto 9. Înmormântarea eroilor.

Buna 13

 

Foto 10. Mormântul profesorului Horia Pedestru în Cimitirul Eroilor,  situat pe Calea Turzii.

Buna 14