Florin Estefan despre OPERA APERTA: Am luat bani împrumut pentru ZORBA, dar apoi am primit întăriri de la parteneri

Esenţial Operă

OPERA APERTA, adică spectacolele de operă și balet, La Traviata respectiv Zorba, care vor avea loc  sîmbătă și duminică seară, 1-2 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, au fost prezentate astăzi oficial de organizatorii de la Fundația Simona Noja și Opera Română într-o conferință de presă.

Spectacolele sunt finanțate de Consiliul Local, NTT DATA România, Banca Transilvania și Vitrina Advertising.

Bugetul total este de 468.000 de lei, bani publici și privați.

OPERA APERTA. “La Traviata” și “Zorba”, spectacole gratuite în aer liber ale Operei Române Cluj

 

Directorul Operei, Florin Estefan, a oferit declarații de o sinceritate dezarmantă:

Procentul  gradului de ocupare al salii la Operă e la 98 la sută. 72 la sută e public tânar. Asta e datorită faptului ca s-a ieșit cu acest program in aer liber. Nu reuseam ca acest public tânăr să vină la Operă dacă ea nu  ieșea în Piața Unirii, din 2014 până acum. Am ales acum La Traviata, ea  va trezi interesul publicului profan, ăsta e scopul. Pentru Zorba nu am avut bani. El a fost jucat în stagiune la Operă. Stiti că s-au marit salariile la cultura, bugetele nu au crescut. Am luat bani imprumut de la un prieten, cu titlu personal, si am cautat parteneri, care au venit. Le mulțumesc că lor li se datorează că La Traviata și Zorba va fi duminică în Piața Unirii. Zorba a fost o reușită în stagiune,  a fost realizat la Cluj cu mare succes, în premiera națională. In Opera Aperta nu se dau onorarii, ne-am fi dorit. E  ordin de servici,  se face de către Opera Română. Avem un buget limitat, scenotehnica e  scumpă, vreau să sune cît mai bine, cât mai aproape de cum s-a auzit la Bocelli”.

Florin Estefan

Alte declarații de la conferința de presă Opera Aperta:

Ovidiu Câmpan, director Primărie:

„Primăia și-a asumat obiectivele capitalei culturale, le continuăm. Susținem Opera Aperta, susținem obiectivele acestui eveniment. Contribuie la creșterea atractivității orașului și la dezvoltarea industriilor creative din oraș.”

Adelina Chișu, Director Communication and Marketing NTT DATA ROMÂNIA

„Datoria noastră e să stăm în spate să vă susținem, ăsta este rolul nostru, al partenerilor. Credem în voi, în Opera Națională Cluj. Cred că va fi un spectacol inedit,  frumos, de succes, fără precedent în Cluj. Va fi sigur foarte frumos”.

Tenorul Ștefan Pop:

„Casa mea va fi mereu  în Cluj. Eu vin cu mare placere la Opera Română. Toți suntem egali în fața lui Dumnezeu așa că e foarte important să facem lucrurile cu trebuie. E bine că ați scos Opera din casa ei, o să fie un mare succes. Va veni public. o să vedeți, va fi frumos. Vă spun eu care cânt enorm afară, Clujul e pe hartă, știu toți de Cluj”. 

Dansator Zorba

„Suntem nerăbdători să ieșim în oraș, vine un public divers, unul educat, un public care te poate critica. Vom da totul pe scenă, să nu există nici un dubiu, ca să nu existe nimeni nemulțumit. Noi vom da totul pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *