Filmul ”Evenimentul”, câştigător al ”Leul de Aur” la Veneţia în 2021, intră în cinematografe

Categorii: A 7-a, Actualitate
Etichete: Cluj, Evenimentul, Film, TIFF

Filmul francez „Evenimentul”, câştigător al trofeului „Leul de Aur” la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021, cu actriţa de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei, va fi distribuit, din 24 iunie, în cinematografele din România, informează un comunicat transmis AGERPRES.

„Evenimentul”, de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, spune povestea unei tinere studente din Franţa anilor 60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este ameninţat după ce rămâne însărcinată.


„O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilităţi. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să renunţe la sarcină pentru a-şi putea termina studiile, dar şi pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franţa, 1963: o societate care cenzurează dorinţele femeilor. Şi sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmăreşte traseul unei femei care decide să acţioneze contrar legii. Anne are puţin timp la dispoziţie. Sesiunea de examene e după colţ, iar abdomenul i se măreşte rapid”, se arată în sinopsisul peliculei.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 22 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria şi-a petrecut-o alături de bunici până la şase ani, când şi-a urmat părinţii în Franţa.


Foto: (c) JUAN CARLOS HIDALGO / EPA


„Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost şocată de violenţa şi cruzimea realităţii unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă faţă de ignoranţa mea în ceea ce priveşte subiectul, iar apoi furia asta s-a mişcat într-o formă de ură faţă de nedreptatea între şansa mea ca cetăţeană franceză, cu drept deplin la avortul medicalizat, şi lipsa de mijloace în unele ţări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux îşi povesteşte situaţia din anii ’60, însă aceasta încă există, din păcate, şi fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate şi tăcere”, spune Anamaria Vartolomei, într-un interviu acordat Elle România.

„Evenimentul” a câştigat trofeul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021, i-a adus premiul Tânără Speranţă la Premiile Cesar Anamariei Vartolomei, precum şi premiul pentru Cea mai bună actriţă la Premiile Lumiere, unde producţia a mai fost recompensată şi trofeul pentru Cel mai bun film. Filmul va fi prezentat la TIFF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *