Levente Molnar, actorul clujean premiat la Oscar: Mă onorează interesul care a venit deodată spre mine

A 7-a Esenţial

Actorul Levente Molnar, cunoscut de public pentru Oscarul primit în urma rolului din filmul ,,Fiul lui Saul” a participat pentru prima dată la discuțiile TIFF Lounge. Bineînțeles, acesta a povestit despre cum s-a pregătit pentru acel rol, despre Gala Oscar la care a participat, dar și despre viață și calități umane.

 

Actorul Levente Molnar.
Actorul Levente Molnar

Rolul din ,,Fiul lui Saul”-atent pregătit, documentat și antrenat

Pe Levente Molnar, modestia îl definește. Deși a fost în centrul atenției după premiul pentru cel mai bun film străin pe care ,,Fiul lui Saul” l-a primit și în care Levente a jucat un rol secundar, actorul vorbește despre cum a ajuns acolo cu multă naturalețe. A subliniat faptul că a primit rolul în „cel mai clasic și mai sănătos mod posibil”, adică printr-un casting:

,,Am dat probă pentru rolul lui Saul, am fost contactat de directoarea de casting, ni s-au cerut diverse lucruri așa cum se face la orice fel de casting. După poze mi-au cerut o prezentare video, apoi ne-am văzut față în față, acolo, la o întâlnire la Budapesta. În mine au văzut șansa a ceva ce aveau nevoie. Pe mine însă m-au convins că ce fac eu îi interesează și asta mă ajută foarte mult și mă face să vreau să scot ce am mai bun în mine.

Pentru filmări, pregătirea a constat în etape de documentare, atent parcurse de actor. A citit cărți recomandate de regizor, a vizionat documentare, filme și mărturii despre tot ceea ce au însemnat dramele evreilor maghiari în timpul Holocaustului.

„Este o cruzime inimaginabilă la ce au fost forțați acești oameni să facă, să simtă. Să fii nevoit să participi la omorârea unor oameni, să fii nevoit să incinerezi corpurile. Nu-mi găsesc cuvintele care să descrie. Pe lângă asta, după ce acești oameni au ieșit de acolo, aceștia au fost judecați și învinovățiți de colaboraționism.”, a mai spus actorul.

Despre rol Levente a povestit că l-a pus la încercare în multe forme și că îi este recunoscător regizorului care a știut de fiecare dată cum să-i facă pe toți cei implicați în filmări să treacă de barierele pe care emoția le impunea: ,,Am niște plăceri  în a mă apropia și restructura mental atunci când joc un rol. În vremea în care jucam rolul lui Saul m-am simțit cumva ocupat, aveam foarte multe întrebări. Acelea sunt momentele care îmi plac mie foarte mult.”

Deși mulți folosim expresia ,,a intra în rol”, pentru actor această tehnică nu există:

,,Eu nu funcționez cu intratul și ieșitul din rol. Eu nu știu cum se face (râde). Dacă ești preocupat de un subiect, ți se transformă pe moment modul de a gândi. Mă bucur foarte mult că munca la acest proiect a fost cea care m-a ținut preocupat constant pentru destul de mult timp. Nu o să ajung să îi mulțumesc vreodată regizorului. Faptul că regizorul a ținut să trecem de foarte multe ori prin scenariu, fără a se plictisi, fără a da răspunsuri doar ca să liniștești actorul, a fost o plăcere. Nu e singura modalitate de a lucra, dar aici chiar aveam nevoie de asta. De a fi într-o stare mentală, sufletească, în ca. A reușit să ne aducă într-o stare.”

Levente Molnar a mai spus despre regizor că una dintre marile merite și realizări pe care le-a avut a fost alegerea echipei, referindu-se nu doar la cea din fața camerei, cât și la cea din spate. Mai mult, acesta a mai precizat că actorilor li s-a cerut și o pregătire fizică, care până la urmă a făcut obiectul unei pregătiri psihice, care a avut rolul de a-i aduce într-o „stare mentală și sufletească ideală”.

În ceea ce privește producția filmului, actorul a spus că bugetul nu a fost unul extrem de generos: 280 de milioane de Forinți.

 

Actorul Levente Molnar în cadrul discuțiilor TIFF Lounge.
Actorul Levente Molnar în cadrul discuțiilor TIFF Lounge.

Cum e la Oscar?

Despre atmosfera de la Oscar, Levente a povestit că experiența a fost interesantă, dar că îi place mai mult ceea ce trăiește în etapa de lucru, de producție: ,,Nu vreau să neg că mă consider norocos că am avut șansa să fiu pe câteva stații spațiale (râde). E frumos, e interesant, e glamour. E o industrie. Sper să fi reușit să nu dau motive de rușine nimănui cu prezența mea acolo. Mă bucur că nu mi-au tremurat pantalonii acolo, am întâlnit oameni care își fac foarte bine treaba. Oamenii care lucrează au tot respectul meu, în orice domeniu ar face asta. Nu sunt niște experiențe la care oricare dintre noi nu ar putea ajunge, pentru că dacă mie mi s-a întâmplat, nu văd de ce cineva nu ar putea trăi această experiență.”

Totuși, fără urmă de regrete a mai spus că nu are în sine dorința de a participa an de an la astfel de evenimente, dar că marele său motiv de bucurie este că a ajuns acolo prin munca pe care a depus-o.

Clujul ca centru important în industria de cinema

Cluj-Napoca a acordat de-a lungul vremii o atenție sporită artei cinematografice. Dovadă stau cele șapte cinematografe și festivalurile de film, mai mici sau mai mari. Mai mult, există câteva discuții despre un proiect de realizare a unei locații de producție asemeni localității Buftea din București, cunoscută deja pentru serialele și filmele românești produse acolo.

Despre această temă Levente a spus că ar trebui să existe un plan elaborat de dezvoltare. Potrivit lui, nu  clădirile fac totul, ci trebuie găsită modalitatea în care formele să se unească cu fondul. E nevoie de specialiști în domeniu.

,, În Cluj avem trei școli care se ocupa de audiovizual, oameni pregatiti, aproape tot ce ne trebuie. Nu banul dă totul! Vreau niște clădiri provocative în Cluj. Să trecem de acest cub, ca formă limitată. Va trebui să facem pasul următor cam în toate domeniile, îmi place să fiu provocat, chiar dacă nu sunt neapărat de acord cu acel lucru.”, a mai punctat Levente Molnar.

 

Proiecte de viitor

Actorul a dezvăluit faptul că lucrează în prezent la câteva proiecte. Mai mult, imediat după filmul premiat a avut o serie de colaborări care se vor concretiza în niște proiecte ce vor ieși la lumină în curând.

Despre interesul pe care l-a simțit din partea oamenilor o dată cu venirea premiului, Levente Molnar a spus în repetate rânduri că îl onorează, dar că meritul nu este al lui. Acum, încearcă să nu dezamăgească pe nimeni și să se respecte pe sine:

Orice aș fi eu, cred că sunt suma influențelor, întâmplărilor, emoțiilor și a greșelilor. Mă simt dator să am grijă să mă mențin deschis ca să mai pot primi acest cadou, al acestor influențe. Ele pot veni de oriunde și într-adevăr că am fost revendicat, mă onorează. Eu nu am de ce să neg că am crescut într-o familie maghiară, că sunt născut în România. Nu am de ce să nu recunosc aceste date, pentru care nu eu am lucrat, nu m-a întrebat nimeni la maternitate ce naționalitate vreau să am. Toate ștampilele astea de care se pare că avem nevoie în viață nu cred că sunt neapărat necesare. Mă onorează toată această atenție efemeră și de altfel, încerc să răspund la toate saluturile, ba chiar să salut eu. Mă definesc ca om!

Pentru că în discuție a fost adusă și ideea naționalității, Levente Molnar a punctat în încheiere faptul că deși Clujul este numit un oraș multicultural, el simte de multe ori că lumea este ușor divizată, că această uniune nu se simte:

,,Am câteodată sentimentul că trăim în tranșee. Se poate și mai bine, dar asta doar în cazul în care începem să ne dăm seama că trebuie să ne bucurăm că e pace, în ciuda tuturor facturilor. Trebuie să ne găsim pacea interioară și să vedem omul unul din celălalt.”, a concluzionat actorul.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *