Filmul care a câştigat CANNES 2014, Winter Sleep, proiectat la Cinema Victoria

Categorii: A 7-a

Winter Sleep/ Somn de iarnă, câștigătorul premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014, va rula în cinematografele din România începând cu 16 ianuarie.

Filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, cunoscut și pentru pelicula Once upon a time in Anatolia, este o dramă cehoviană desăvârșită. Winter Sleep spune povestea fostului actor  Aydin, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care e într-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul său, dar si cu sine.

Aydin trăiește în micul hotel  împreună cu tânăra sa soţie, Nihal, şi sora, Necla.  De cum vine iarna în sat, hotelul se transformă în adăpost, dar devine în același timp o cușcă ce hrănește animozitățile dintre cei trei. Puțin câte puțin, regizorul dezvăluie caracterul lui Aydin de om auto-suficient, multumit cu ce poate realiza cu efort minim. Într-o serie de scene excelente, vedem interacțiunea lui Aydin cu soția sa, sora recent despărțită de soțul său și o familie de localnici mult mai săraci, care închiriază una din proprietățile lui.

Winter Sleep, declarat o capodoperă, un film sublim, delicat și emoționant, despre iubire, familie și societate este considerat de către Chicago Tribune „cea mai bună adaptare a lui Cehov pentru marele ecran”.

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan împreună cu soția sa, actrița și fotografa Ebru Ceylan, preia elemente și teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relație, „timpul petrecut scriind a fost scurt, dar cel petrecut în dezbateri a fost mult mai lung„, spune Ceylan.

Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”.

Winter Sleep va rula, începând cu 16 ianuarie, în București la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplext, în Cluj Napoca la Cinema Victoria, în Tîrgu Mureș la Cinema Arta, în Constanța și Brașov la Cityplex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.