Filmul „107 Mothers”, care spune povestea mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa, a câştigat Trofeul ANONIMUL 2022

A 7-a

Lungmetrajul „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, care spune povestea mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2022.

Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a votat câştigătorii celei de-a 19-a ediţii. „107 Mothers” a primit marele premiu în valoare de 3.000 de euro, oferit de OTP Bank.

Filmul spune povestea bazată pe realitate a mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Lungmetrajul a câştigat, la Festivalul de la Veneţia 2021, premiul secţiunii Orizzonti pentru cel mai bun scenariu şi a fost inclus în competiţia Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastián.

Cinci lungmetraje de ficţiune şi documentare au concurat anul acesta pentru marele trofeu: „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, şi „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu. Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „Fragmentări”, de  Miruna Minculescu. Filmul a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Fantasma Neon” (Brazilia), de Leonardo Martinelli.

„Aurică, viaţă de câine”, regizat de Mihai Dragolea, este scurtmetrajul căruia Fundaţia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1.000 de euro.

Competiţia de scurtmetraje româneşti a cuprins 12 titluri, iar cea de scurtmetraje internaţionale, 10 titluri. Selecţia pentru ambele a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.  

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de actorul Dragoş Olaru, a avut loc în perioada 8 – 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Evenimentul a reunit, în afara filmelor din competiţii, zece lungmetraje româneşti, unele prezentate în avanpremieră naţională: „Marocco”, regizat de Emanuel Pârvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, de Sebastian Mihăilescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, şi „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim.

Festivalul a debutat cu avanpremiera naţională a lungmetrajului documentar „Mariupolis 2”, realizat anul acesta de regretatul Mantas Kvedaravičius. Producţia a făcut parte din programul Focus Ucraina, care a cuprins şi titlurile „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, şi „Bad Roads” (2020), de Natalya Vorozhbit.

Proiecţiile tuturor filmelor din selecţia ANONIMUL au avut loc în campingul Green Dolphin, în faţa a mii de spectatori, şi în cinematograful din Green Village, ocupat la capacitate maximă în cazul tuturor reprezentaţiilor.

În premieră anul acesta, festivalul a inclus în program un atelier destinat adolescenţilor din satele Deltei Dunării, intitulat „Vocaţia mea, filmul”, având un rol integrator în dezvoltarea comunităţii şi, în mod special, în educarea şi dezvoltarea tinerilor, oferindu-le noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu. Participanţii au beneficiat de întâlniri cu personalităţi din industria filmului şi a televiziunii: Emanuel Pârvu, actor, scenarist şi regizor, Bogdan George Apetri, regizor şi câştigător al trofeului ANONIMUL 2021, şi Silviu Stavilă, director de imagine.

ANONIMUL 2022 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaştii participanţi la festival au luat parte la o discuţie deschisă despre cum vor putea continua misiunea lui Ivan Patzaichin de transformare a Deltei şi a comunităţii din rezervaţia biosferei, respectând natura, tradiţiile şi valorile acesteia.

O întâlnire din seria ANONIMUL Talks a adus publicul în dialog direct despre situaţia filmului românesc cu actorii Emilia Popescu, Vlad Ivanov şi Alexandru Papadopol, regizorii Emanuel Pârvu şi Sebastian Mihăilescu, profesorul Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN, şi cu producătoarea Miruna Berescu.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat un concert „Delta Dawn” susţinut de cântăreaţa jazz & soul Luiza Zan şi chitaristul Iulian Pavelescu.

Pe 13 august, gala de închidere ANONIMUL 2022 a fost urmată de un concert Gojira şi de proiecţia scurtmetrajelor premiate şi a câştigătorului Trofeului ANONIMUL 2022. 

La Sfântu Gheorghe au fost prezenţi, între alţii, regizoarea Nazlı Elif Durlu, directorul de imagine Ben Bernhard, regizorul Gabriel de Achim şi actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Alexandru Belc, regizorul Bogdan George Apetri, producătorul Ivan Ostrochovsky şi actriţa Rita Burkovska.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *