FICT, ajuns la cea de-a cincea ediție, este mai mare și mai complex. Gabriel Bota: „Lumea poate fi salvată doar de o carte”

Carte Esenţial

Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale toamnei. Organizatorii au oferit câteva detalii din culise în cadrul unei conferințe de presă organizate la cafeneaua boemă Insomnia.

Pe data de 3 octombrie se dă startul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Nume mari ale literaturii atât românești și străine vor interacționa cu publicul clujean și cu românii din toate colțurile țării, care, pentru câteva zile devin clujeni, din dragoste pentru carte. Organizatorii au vorbit despre unicitatea FICT-ului, în comparație cu celelalte evenimente care au în centru literatura.

„Noi am făcut un festival într-o formulă diferită față de Târgul Gaudeamus, care este un târg de carte foarte bine organizat, față de Salonul Bookfest, care se organizează anual la Casino în Parcul Central. Noi pe lângă evenimentele legate de cărți avem și evenimente legate de spectacol, de muzică, de teatru. Practic este întâlnirea dintre carte și artă. Am încercat să aducem în Piața Unirii cele mai frumoase momente pe care le are anul editorial care este, vorba unui politician român. Mă bucur că acest festival continuă în Cluj, mă bucur că acest festival a ieșit bine în anii trecuți și sperăm că va ieși bine și acum. ”, a spus editorul Vasile George Dâncu, directorul festivalului.

Gabriel Bota, director artistic FICT, Sandra Cibicenco (PR Manager), Vasile G.Dâncu (președinte FICT). Foto: Bianca Tămaș.

Cu fiecare ediție, festivalul a crescut, atât în ceea ce privește autorii de pe afișe, cât și numărul de expozanți. Doar anul acesta numărul editurilor care își expun cărțile în cortul FICT este mai mare cu 12 față de anul trecut.

„Nu fac o pledoarie. Trebuie doar să vă spun că am încercat de la nașterea acestui proiect până acum să transformăm FICT într-un fenomen cultural. Noi credem că am reușit și credem că am reușit și datorită vouă, a presei. Am încercat de la an la an să îl ducem la un nivel mai înalt, atât calitativ cât și cantitativ. Numărul expozanților este mai mare și prin urmare oferta de carte va fi extrem de generoasă. De ce facem festivalul și continuăm? Pentru că până la urmă știți și voi că a crea, a gândi un festival de genul acesta este similară cu practica unui sport extrem. Ne bucurăm că și anul acesta am reușit să îl facem. Credem cu tărie că lumea poate fi salvată doar de o carte. Mesajul nostru este acesta: veniți la festival, luați cărțile și dați-le mai departe”, a explicat Gabriel Bota, directorul artistic al festivalului.

Marele poet clujean Ion Mureșan, prezent la eveniment, a vorbit despre importanța cărții la nivelul fiecărei familii.

„FICT începe să capete patina timpului, devine o tradiție. Cred că este un merit extraordinar al organizatorilor că la fiecare ediție au adus ceva nou și au reușit să surprindă Clujul cultural cu prezențele la festivalul de carte. Festivalul de carte se impune fiindcă sunt prea puține și se înmulțesc casele triste, acelea în care nu este nicio carte. De aceea și gestul de a face cadou cărți pe stradă mi se pare un gest formidabil”, a spus Ion Mureșan.

Cum ne-au obișnuit până acum organizatorii, Marșul Lecturii va da startul festivalului. Se va marșa pentru literatură.

„Scopul este de a aduce cât mai mulți tineri la acest marș al lecturii, fiindcă se citește din ce în ce mai puțin. Nu e vina tinerilor, nu e vina internetului, ci e vina sistemului. Trebuie impulsionați să vadă că dincolo de un videoclip este și un text”, a adăugat Vasile Dâncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *