Festivalul Filmului Francez va avea loc în 11 oraşe din ţară. Clujul e pe listă

A 7-a Actualitate

Festivalul Filmului Francez, ediţia a 26-a, are loc între 1 şi 12 iunie 2022, la Bucureşti şi în alte 10 oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Brăila, Braşov, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Proiecţiile vor avea loc în cinematografe şi în aer liber, anunță organizatorii într-un comunicat.

Nos yeux grand ouverts”/ „Ochii noştri larg deschişi” este tema aleasă pentru ediţia din acest an.

Potrivit organizatorilor, competiţia Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câştigător, precum şi suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone.

Printre premierele naţionale confirmate în această secţiune se numără două filme selecţionate la Semaine de la Critique/ Săptămâna criticii de la Cannes:„ Bruno Reidal” de Vincent Le Port, un film îndrăzneţ atât din punct de vedere al formei, cât şi al subiectului, şi „Les Amours d’Anaïs/ Iubirile lui Anaïs” de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie uşoară şi melancolică care urmăreşte aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine.

Pentru al doilea an consecutiv, Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj  propune cinci producţii  cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper vor desemna câştigătorul acestei secţiuni. Premiul constă într-un sejur la „Résidence de Poche/Rezidenţa de buzunar” a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal oferit regizorului câştigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră naţională titluri inedite precum comedia absurdă „Viens je t’emmène/ Eroul nimănui” de Alain Guiraudie,  povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgosteşte de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin.

În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră naţională şi „L’événement/ Evenimentul” de Audrey Diwan, câştigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, distribuit de Independenţa Film.

În contextul Preşedinţiei Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secţiunea Regard vers l’Europe/ Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând câte o coproducţie franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960.

Printre filmele selecţionate se numără „La Grande Bouffe/ Marea crăpelniţă” de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducţiei franco-italiene, şi „Possession/ Posesia” de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill. În cadrul acestei secţiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian „Saïd Ben Saïd”, care va veni la Bucureşti pentru a prezenta filmul „Elle” al lui Paul Verhoeven, câştigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Festivalul se adresează profesioniştilor români şi propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanţă pentru accesare de fonduri europene Libera Accademia Belle Arti din Brescia, Italia. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele în ceea ce priveşte sistemele de finanţare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producţiei de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *