Marți repornim proiectoarele și după o scurtă pauză, vă invităm ca în fiecare marți la proiecția unui film clasic îndrăgit: Cléo de 5 à 7. Săptămâna aceasta abundă de #avanpremiere sau #premiere mult-așteptate. În weekend vă prezentăm Family Time, în cadrul căruia aveți ocazia să vizionați discutatul documentar de aventură potrivit pentru toate vârstele Le Chêne / Stejarul și Locuitorii Săi, dar și premiera Aventuri până la Lună și înapoi. Tot la final de săptămână, dăm startul American Independent Film Festival

Cléo de 5 à 7

Agnès Varda surprinde cu elocvență Parisul anilor ‘60 în acest portret în timp real al unei cântărețe (Corinne Marchand) în derivă în oraș în timp ce așteaptă rezultatele unei biopsii. O cronică a minutelor din viața unei femei, filmul este un amestec plin de viață și melodramă, cu o coloană sonoră semnată de Michel Legrand și cameo-uri ale lui Jean-Luc Godard și Anna Karina.

Mai mult decât un simplu studiu de caracter, Cléo de 5 à 7 este o descriere a evoluției unui personaj, pe măsură ce o femeie insipidă, căreia nu-i pasă decât de tinerețe și frumusețe, ajunge să se cunoască mai bine pe sine și lumea în care trăiește. Agnès Varda împletește feminismul și existențialismul pentru a examina nu doar ce înseamnă să fii o persoană, ci și ce înseamnă în mod specific să fii femeie, această femeie. Cu siguranță, acesta rămâne filmul prin care mulți spectatori descoperă opera lui Varda, premergătoare și figură esențială a Noului Val Francez, care declara în 2009 pentru The Believer: Je résiste. I’m still fighting. I don’t know how much longer, but I’m still fighting a struggle, which is to make cinema alive and not just make another film, you know?

Pelicula rulează marți de la ora 19:00 și este organizată în parteneriat cu Institutul Francez din România la Cluj.

TuesdayFilm

Avanpremiere și premiere

Sindicalista / La Syndicaliste spune povestea lui Maureen Kearney (Isabelle Huppert), reprezentanta șefă a sindicatului unei multinaționale franceze din domeniul energiei nucleare care este agresată violent în propria casă în urma denunțurilor pe care le face cu privire la afacerile ultrasecrete din sectorul nuclear francez. Viața ei este complet dată peste cap atunci când e nevoită să lupte singură cu reprezentanții guvernului și cu liderii industriei pentru a scoate la lumină scandalul și pentru a apăra peste 50.000 de locuri de muncă. Un subiect sensibil, o anchetă sub presiune care sădește îndoială în mintea anchetatorilor și în care Maureen, deși la început victimă, devine suspectă.

Cel mai recent film de crimă, thriller-ul semnat de Jean-Paul Salomé se poate urmărit în #avanpremieră miercuri, de la ora 20:00.

Inocentul/ L’innocent, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie spumoasă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera la Cinema ARTA din 21 aprilie.

În #avanpremieră de joi, 20 aprilie.

De la regizorul și scenaristul serialului de succes Umbre și al filmului Câini, Bogdan Mirică surprinde din nou publicul cu ultimul său thriller noir. BOSS prezintă alienarea resimțită de un individ care trăiește anonim printre semenii săi, într-o societate în care orice contact, oricât de nesemnificativ, este de fapt un raport de forțe și doar cel mai puternic supraviețuiește. Străzile orașului devin labirintice, iar tensiunea mocnește sub atmosfera apăsătoare și insidioasă, în timp ce Bogdan, personajul principal în interpretarea lui Laurențiu Bănescu, încearcă să afle cine se află în întuneric și trage sforile.

Premiera națională oficială va avea loc în data de 28 aprilie. Până atunci, ne vedem la #avanpremiere începând cu 21 aprilie, de la ora 20:00.

American Independent Film Festival

American Independent Film Festival ajunge la Cinema ARTA în weekend-ul 22-23 aprilie! Ca în fiecare an, festivalul aduce publicului o selecție a celor mai bune filme independente americane.

În deschiderea oficială de sâmbătă, 22 aprilie, vă prezentăm de la 17:30 unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie: Paterson, în regia lui Jim Jarmush, cel mai important regizor independent american în viață care a obținut peste 30 de premii în peste 30 de ani de carieră.

Thriller-ul Good Time regizat de frații Josh și Benny Safdie se vede în aceeași zi, de la ora 20:00. Filmul creează un puzzle autentic de chipuri, locuri și stări de spirit memorabile care spun povestea a doi frați imediat după ce aceștia ratează un jaf în cartierul rău famat Queens (New York).

În ultima seară de festival, duminică, 23 aprilie, vă invităm să vizionați în #premieră de la ora 20:00 lungmetrajul A Thousand and One, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Sundance 2023. Filmul creionează un portret tandru și dureros al legăturii instabile, dar iubitoare, dintre o mamă și fiul său, ambii aruncați din sistemul de plasament. În rolul principal: Teyana Taylor, de care sigur vă amintiți cel puțin din videoclipul piesei Fade, de Kanye West (enjoy!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *