Expoziția ”Don’t be fooled by the fake smile” de Alina Andrei la Atelier Patru din spațiul Rubik

Esenţial Vizual

Asociația LaPătrat² alături de Atelier Patru invită publicul la deschiderea expoziției Don’t be fooled by the fake smile la Rubik (Piața 1 Mai nr. 1-2, Cluj-Napoca),  în data de 20 septembrie 2024, începând cu ora 18:00.

Rubik, revitalizat în cadrul proiectului Back to square one, este un spațiu-gazdă, o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca. În perioada martie-noiembrie 2024, Rubik găzduiește cinci inițiative artistice.

Atelier Patru, ultima dintre aceste inițiative găzduite, este un artist-run space, fondat în august 2014 de patru artiste din Cluj-Napoca: Anca Badea, Cristina Coza-Damian, Laura Prața-Ogruțan și Corina Oprea. Din anul 2017 proiectul a fost coordonat doar de Cristina Coza-Damian și Corina Oprea, celelalte două co-fondatoare retrăgându-se.

În cei șase ani de funcționare în spațiul de pe Bd. Eroilor 34, într-o curte veche, plină de verdeață din centrul Clujului, Atelier Patru a oferit șansa de a-și expune proiectele multor artiști, la început colegi, studenți masteranzi și doctoranzi ai Universității de Artă și Design, dar a colaborat și cu artiști emergenți români și străini, și cu alte spații independente din Cluj și Viena.

În anii 2018 și 2019 galeria a început să invite curatori emergenți, propunându-și ca și în anii următori să continue buna practică de a promova proiecte expoziționale gândite în echipa de artist – curator.

Din cauza pandemiei, în anii 2020 și 2021 galeria Atelier Patru și-a suspendat activitatea expoziționalăa, iar vechiul spațiu nu a mai fost disponibil. În prezent, Atelier Patru deține un spațiu dedicat doar activității de atelier.

Între 20 septembrie – 25 octombrie 2024, publicul va avea ocazia să viziteze expoziția Don’t be fooled by the fake smile deschisă la Rubik și care prezintă lucrări ale artistei Alina Andrei, curatoriată de Georgia Țidorescu. 

Practica Alinei Andrei se bazează pe o observație atentă a oamenilor, a intereselor lor, a gesturilor subtile și a emoțiilor. Lucrările ei fac referință la momentele rezonante ale vieții: acele întâlniri fugitive cu persoane străine care lasă o impresie de durată, fie că este vorba de o privire caldă sau de un impact puternic. Aceste conexiuni efemere rămân adesea în mintea noastră, influențându-ne uneori acțiunile ulterioare.

Dincolo de reflecțiile personale, Alina Andrei oferă o perspectivă critică asupra modului în care inegalitățile sociale sunt abordate sau neglijate în lumea artei și în activitatea lucrătorilor culturali. Ca beneficiar direct al produselor culturale, ea oferă perspective valoroase asupra modului în care aceste dezechilibre sunt experimentate și perpetuate.

Ulterior vernisajului, expoziția poate fi vizitată în zilele de joi și vineri, între orele 16:00 – 20:00. 

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți proiectul Rubik pe Instagram.

Back to square one este un proiect Asociația LaPătrat²  în colaborare cu Unirea Open Studios, RAFT, Launloc, 𝘊𝘰lateral și Atelier Patru. Partener: ArtCrawl Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *