Dramaturg clujean din valul tânăr, premiat pentru piesele sale de teatru

Esenţial

Dramaturgul clujean Alexandra Felseghi a fost premiată de revista Ateneu din Bacău, cu premiul pentru dramaturgie. Revista de cultură băcăoană a premiat-o pentru volumul “Patru piese de teatru, în cadrul Bac-Fest. Festivalul National George Bacovia 2024.

Cartea cuprinde patru piese care s-au transformat în spectacole jucate pe diverse scene: ”Verde tăiat”, ”Nu mai ține linia ocupată„, ”Nu vorbim despre asta”, ”Acasă”.

Ce spune critica:

”Alexandra Felseghi este o prezență proaspătă în peisajul dramaturgiei românești, care s-a făcut remarcată prin capacitatea de a broda țesătura vocii sale narative unice și puternice peste pânza evenimentelor contemporane. Atenția sa acută la evenimentele curente conferă operelor sale o rezonanță distinctă. Bine ancorată în prezent, capturînd spiritul societății de azi cu o precizie ce rezonează profund în rândul spectatorilor”, spune regizoarea Adina Lazăr.

”Cele patru piese din volum prezintă câteva ipostaze ale femeilor aflate în situații limită, dar care nu vor abandona lupta chiar dacă bătăliile pierdute le vor îngenunchia uneori. Rămânem la capătul lecturii cu imaginea mobilizatoare a corpului feminin al cărui stindard e purtat de eroine capabile de luciditate și solidaritate. Alexandra Felseghi scrie o dramaturgie feministă combativă, cu accente justițiare, dar în primul rând empatică și profund umană”, a scris criticul Oana Cristea Grigorescu.

”Dacă ar fi să aleg o sintagmă cheie care să sintetizeze liniile de forță ale dramaturgiei Alexandrei Felseghi, cred că aș alege incomodarea stagnării. Cele patru piese din acest volum, care poartă semnătura Alexandrei, montate de Adina Lazăr – o regizoare care plonjează în apele tulburi ale intimității fragilizate, pentru a scoate la suprafață realități contorsionate – sunt patru universuri dramaturgice în care personajele aleg să-și facă viața grea. Aleg să-și intimideze zona de stabilitate. Aleg să se incomodeze și să se vulnerabilizeze, din dorința de a evita un tip de confort prestabilit. Aleg să se confrunte cu amintiri dureroase sau cu nedreptăți intolerabile”, a scris și criticul Mihaela Michailov.

Alexandra Felseghi a absolvit Facultatea de Film și Teatru a UBB și acum este cadru didactic în cadrul acesteia. În același timp continuă să fie dramaturg și să scrie. Principala sa colaboratoare e regizoarea Adina Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *