”Evreii lui Sárdi”, proiect dedicat istoriei comunității evreiești din Clujul anilor 1935 – 1944, văzute prin prisma fotografiei de epocă

Asociația Renascendis derulează proiectul ”Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești din Clujul anilor 1935 – 1944, văzute prin prisma fotografiei de epocă.
 
Proiectul pornește de la o resursă documentară inedită – o parte din clișoteca atelierului fotografic ”Foto Sárdi” (fotograf Sárdi Elemér), care a funcționat în Cluj în perioada 1935 – 1956.  Acest fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice pe sticlă și celuloid, identificat și recuperat de Asociația Renascendis în cadrul eforturilor de achiziție prin platforma Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, conține peste 1.250 de portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești clujene, realizate în perioada 1935 – 1944.
 
Proiectul ”Evreii lui Sárdi” își propune să valorifice acest fond coerent de portrete prin digitalizarea, cercetarea, publicarea și expunerea lor, în beneficiul publicului larg și cercetătorilor. Această colecție de portrete este unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților (majoritatea clișeelor sunt păstrate în plicul original de comandă pe care apar numărul comenzii și numele comanditarului).
 
Proiectul ”Evreii lui Sárdi” reprezintă o ocazie de documentare rară în peisajul patrimoniului fotografic din România – ocazia de a cunoaște un procent semnificativ din populația evreiască a Clujului epocii, de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor care se află încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora prin intermediul unor opere fotografice cu valoare istorică.
 
Portretele au început să fie publicate pe pagina de Facebook a proiectului și sunt în curs de publicare pe platforma www.fotosardi.ro, care va găzdui și expoziția virtuală ”Evreii lui Sárdi”, cu o selecție de o sută de portrete însoțite de poveștile persoanelor portretizate. O variantă adaptată a expoziției va fi deschisă în luna ianuarie 2022 la Cluj, la Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, urmând a fi itinerată apoi și la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Șimleu Silvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *