Ediție cuminte a Zilelor Maghiare. Mult blues, barcă medievală și turul orgilor pentru cei cu dizabilități între atracțiile ediției

Categorii: Cooltura, Special

Zilele Maghiare (Magyar Napok) debutează duminică, 13 august, cu ediția a 8-a. Este o ediție mare ca număr de evenimente, 500, dar…cuminte.

30 de concerte cu diverse genuri muzicale vor avea loc în Piața Unirii, Parcul Central și str. Kogălniceanu. Predomină în acest an bluesul, ca niciodată!

 După scandalul imens din ediția precedentă, ajuns până în Comisia de Etică a TVR legat de concertul trupei Beatrice, organizatorii s-au „cumințit”.

„La ediția aceasta nu sunt programate nici un fel de conferințe sau dezbateri pe teme controversate”, a anunțat sec, Szabo Lilla, director de programe.  Trupele invitate sunt „soft”.

Imediat Lilla a fost contrazisă de directorul fondator al ZM, Gergely Balasz, într-un exercițiu de democrație în fața mediei clujene prezentă la lansarea festivalului.

„Eu nu sunt de acord cu Lilla, Eu zic că trebuie să discutăm aspectele controversate ale istoriei”, a spus acesta.

Szabo Lilla, Gergely Balasz, Olah Emeșe (viceprimar UDMR), Santa Levente sau echipa Asociației Orașul Comoară, care organizează Zilele Maghiare

Reamintim că în 2015 media a făcut mare tam tam pe tema conferinței dedicată figurii amiralului Mikos Horthy, unul din personalitățile istorice controversate ale istoriei Ungariei și Transilvaniei. Până la urmă, conferința prezentata de un reputat istoric maghiar a fost una nuanțată, calmă, profesionistă.

A urmat la ediția din 2016 un imens scandal cu trupa rock ungară Beatrice despre care Făclia de Cluj și TVR Cluj au relatat că au proferat injurii etnice în timpul showului. Organizatorii au dezmințit vehement acuzațiile iar comisia de etică a TVR a decis că știrea prezentată pe postul național a fost tendențioasă.

Dar asta e trecut. Ce ne rezervă prezentul ediției a 8-a?

Reunire HOBO după 20 de ani

Mult blues, cu marea trupă Hobo, reunită la Cluj după 20 de ani, o performanță a organizatorilor, apoi concert cu AG Weinberger, apoi celebra trupă Charlie. 

Concertele vor avea loc în trei locații: Piața Unirii, Parcul Central,str. Kogălniceanu.

Tot pe frumoasa stradă Kogălniceanu va avea loc Satul Medieval și Grădina cu Ruine.

Iar strada Potaissa va fi de acum strada vinurilor maghiare.

ZM pentru prima oară în Parcul Central !

Zilele Maghiare au fost fondate în 2009, ca dorință a prezervării maghiarismului din Cluj dar și ca o mână intinsă comunității majoritar române.

Cât s-a realizat din acest deziderat e de discutat. Cert e că ZM au devenit relevante și s-au impus ca ultimul mare festival al verii, festivaluri ce au ca punct de start Zilele Clujului. 

Așa că un val de 500 de evenimente va inunda municipiul:

Filme la Casa Tranzit și Universitatea Sapientia, „majoritatea subtitrate în română” cum a arătat Szabo Lilla, 

o barcă medievală pe lacul din Parcul Central, tur ghidat al orgilor și tur special pentru persoane cu dizabilități.

A 19-a ediție a festivalului de folclor Sfântul Ștefan va avea loc tot în cadrul ZM.

Zilele Maghiare vor debuta pe 13 august la Arkhaik Park din comuna Vlaha cu concertul trupei Balaton, o trupă cult maghiară.

Apoi acțiunile se mută în municipiul Cluj-Napoca.

Nu vor lipsi de la ZM gastronomia ungurească, berea și vinul.

Bugetul festivalului este de 420.000 euro,  bani de la administrația locală, județeană, de la guvernul Ungariei și de la sponsori privați.

Mai jos programul complet de răsfoit:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *