Dumitru Prunariu, din nou la Cluj: ”Nu sunt șanse să vedem români în spațiu. Guvernul nu a plătit contribuția la Agenția Spațială Europeană”

Actualitate

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a spus, luni, la Cluj-Napoca că nu este nicio șansă ca un astronaut român să ajungă curând în spațiu în cadrul misiunii Artemis, lansat de americani, pentru că România nu și-a plătit cotizația la Agenția Spațială Europeană (ESA).

”România nu consideră acest domeniu o prioritate deci nu avem nici o șansă să avem un român într-un echipaj european pe Lună a spus Prunariu.

”De mai mult de 4 ani, Guvernul României nu a plătit contribuția noastră la Agenția Spațială Europeană (ESA). Nu a înțeles ce reprezintă acele fonduri care se reîntorc în România și care înseamnă dezvoltare. Sunt state europene care insistă să își crească această contribuție la ESA dar nu se poate. La noi nu s-au mai plătit banii. Guvernul a înțeles că nu este o prioritate, nu a înțeles care sunt consecințele pe termen lung. Aceste fonduri sunt de dezvoltare, nu sunt irosite”, a spus Prunariu. Apoi a revenit și a recunoscut că în toamna aceasta s-a plătit jumătate din cele 110 milioane de euro datorate.

”Aceste fonduri sunt de dezvoltare, nu sunt irosite”, a explicat Dumitru Prunariu.

Americanii și europenii trimit oameni pe Lună 40 de candidați selectați, niciun român

Despre misiunea spațială Artemis 3, inițiată de NASA, aceasta își propune ca în anul 2025 să ducă oameni pe Lună din care 3 cosmonauți sunt europeni. 22 de state, printre care și România, au semnat un acord de cooperare pentru misiune.

”La ultima selecție a ESA pentru astronauți s-au înscris peste 12.500 de voluntari europeni din care 255 de români, s-a făcut o selecție după CV –uri, apoi teste scrise, care reflectă o anumită motivație și comportament psihologic. Au urmat teste medicale, interviuri, și au rămas 40 de candidați perfect eligibili pentru zboruri cosmic viitoare, dar printre ei nu se regăsește niciun  român. În final vor fi selecționați 6 candidați pentru că Europa nu are capacitatea de a trimite mai mulți astronauți în spațiul cosmic. Din ei poate unul sau doi vor fi din Europa de Est, ca să fie totul corect politic”, a precizat Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu a participat la Cluj-Napoca la workshop-ul Space Systems Engineering, organizat cu sprijinul Asociației Space Tech din care face parte și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj.

Singurul astronaut român în Cosmos

Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român care a zburat în spațiu. Evenimentul a avut loc în 14 mai 1981, în cadrul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” al URSS. Acesta a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *