„Don Pasquale” are premiera la Opera Maghiară

Categorii: Actualitate, Operă
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Premiera operei „Don Pasquale” la Opera Maghiară, are loc joi, 7 octombrie 2021 de la ora 18:30. Următorul spectacol va avea loc duminică, 10 octombrie 2021 de la ora  11.

Don Pasquale este opera buffa în trei acte, două părți. Libret: Gaetano Donizetti și Giovanni Ruffini, după textul de Angelo Anelli

„Don Pasquale” este o adevărată operă bufă, în sensul clasic al cuvântului, povestită în stilul romantic timpuriu al lui Donizetti. A fost reprezentată pentru prima dată la 3 ianuarie 1843, la Théâtre des Italiens instalat în Salle Ventadour, scena operei italiene la Paris. Povestea piesei se compune dintr-o serie de arii și ansambluri ușor accesibile, care urmează o construcție logică. (…) „Don Pasquale” a intrat în conștiința publică nu numai ca una din ultimele opere ale autorului, ci și ca ultima capodoperă din literatura operei buffe, creată deja în epoca romantismului. (…) De ce „Don Pasquale”? Pentru că este un adevărat deliciu teatral, care are absolut toate ingredientele unei capodopere. De ce ar trebui să vină spectatorii? Pentru că va fi un spectacol realmente foarte bun!”- declară Béres László, regizorul spectacolului.

După părerea dirijorului Jankó Zsolt „Admirabilă este relația între text și muzică în această operă târzie a lui Donizetti. Ea poate înfățișa, amplifica o mulțime de momente pline de umor – chiar și printr-o întorsătură melodică repetitivă. Aș pune în evidență scena „teatrului în teatru”, în care Norina și doctorul Malatesta repetă rolul Sofroniei, interpretat de Norina. După ce Norina mărturisește că ar face orice pentru Ernesto, pe care îl iubește sincer, urmează un episod foarte amuzant. Marele moment dramatic vine după ce Don Pasquale primește o palmă: el recunoaște că s-a înșelat, iar Norina ajunge chiar să îl compătimească. Don Pasquale rămâne aproape fără melodie, repetându-și versurile triste pe o singură notă, în timp ce durerea lui este exprimată de jocul sensibil, plină de tristețe al orchestrei.”

Scenograful renumit Székely László, distins cu titlul de Artist al națiunii și laureat al premiilor „Kossuth” și „Jászai Mari”, creatorul decorului declară: „Scena – din perspectiva mea – este un loc de joacă, iar imaginea „decorului” nu reprezintă plăcerea unui pictor, ci este parte integrantă și utilă a spectacolului. În munca de designer, obiectivul meu este ca rezultatul să completeze piesa în mod optim, în toate momentele ei.”

Ledenják Andrea, despre costumele create pentru acest spectacol: „Plecând de la concepția regizorului și lumea sa vizuală, am creat o colecție de costume pentru spectacolul „Don Pasquale”, în care apar elemente indicând locul și timpul original al acțiunii, dar care, în general, este caracterizată de atemporalitate. Îmi place să mă joc cu asocierea formelor, culorilor și materialelor care evocă diferite epoci. Am încercat să introduc în costume elemente rococo și baroce, astfel, prin combinarea diferitelor stiluri s-a format o lume interesantă, actuală, modernă și în același timp vintage.”

Distribuție:

Don Pasquale – Szilágyi János • Dottor Malatesta – Balla Sándor • Ernesto – Bardon Tony • Norina – Gebe-Fügi Renáta • Carlino – Mányoki László

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare din Cluj

Scenografia: Székely László • Costume: Ledenják Andrea • Coregraf: Jakab Melinda

Asistent scenograf: Venczel Attila • Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs • Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre • Corepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán, Nagy Gergő • Regia tehnică: Szabó V. Beáta • Sufleur: Kondrát Bea, Kostyák Júlia

Dirijor: Jankó Zsolt, Regia: Béres László

Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.

Din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu carte de identitate și certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.

Conform reglementărilor legale în vigoare, capacitatea maximă a sălii este de 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.