DOCUMENT. Antonescu lui Adolf Hitler: „Nu pot să pun la dispoziție oameni, ci trebuie să dau soldați!”

Esenţial

Clujulcultural.ro publică un nou document inedit, care nu a mai fost până acum publicat în presa culturală de la noi. Documentul a fost descoperit în arhive de tânărul istoric Horia Nasra care îl şi comentează. Vom publica ori de câte ori intrăm în posesia lor documente istorice importante!

După victoria de la Stalingrad de la sfârșitul lunii ianuarie 1943, Armata Roșie a lansat mai multe ofensive concentrate de-a lungul bazinului râului Don, lângă Stalingrad. Inițial, sovieticii au reușit eliberarea unor teritorii, însă datorită eforturilor continue, Armata Roșie a fost slăbită, iar germanii au recâștigat zonele pierdute.

În acest interval, führerul Adolf Hitler începea să-și piardă încrederea în aliații săi, care erau extrem de afectați militar-operațional după înfrângerea de la Stalingrad.

„În primăvara lui 1943, Ion Antonescu avea nevoie de un ajutor militar considerabil din partea Germaniei pentru a se putea menține în război.

Având în vedere contextul dialogului opoziției național-țărăniste și liberale cu puterile occidentale din 1942-1943, cât și a declaraților vicepreședintelui al Consiliului de Miniștri, Mihai Antonescu, că „Germania e ca și bătută„ eforturile mareșalului Ion Antonescu pentru a obține echipament militar erau tot mai considerabile” arată istoricul Horia Nasra.

0,,16426826_403,00
Antonescu si Adolf Hitler-foto Arhivele Nationale

Într-un climat vizibil tensionat, în care opoziția din România desfășura acțiuni net anglofile, vizita și dialogului dintre Ion Antonescu și Adolf Hitler se desfășura într-un moment al neîncrederii tacite dintre cei doi aliați, proaspăt zguduiți de episodul Stalingrad.

„Într-o notă a Serviciului Special de Informaţii, din 30 aprilie 1943, privind discuţiile din cercurile Opoziţiei asupra abilitaţii mareşalului Antonescu în convorbirile cu Fuhrerul, urmărind refacerea armatei române, conform opoziției grupate în jurul lui Iuliu Maniu, Antonescu i-ar fi declarat ferm lui Hitler: `nu pot să pun la dispoziție oameni, ci trebuie să dau soldați!`” comentează Nasra documentul redactat de Serviciul Special de Informații.

DOCUMENT:

1943 aprilie 30, <Bucureşti>. Nota a Serviciul Special de Informaţii privind discuţiile din cercurile Opoziţiei asupra discuției dintre Antonescu și Hitler privind refacerea armatei române:

Obiectul conversaţiilor dintre Führer şi Conducătorul Statului continuă să preocupe cercurile politice, după terminarea vacanţei de Paşti.

Din informaţiile ce există în lagărul Opoziţiei, Führerul ar fi cerut dlui Mareşal Antonescu un concurs complet – militar, politic şi economic — pentru continuarea războiului în contra tuturor adversarilor Axei.

DL Mareşal Antonescu ar îl declarat că, consecvent politicii sale, e gata să meargă până la capăt cu Axa, dar că „el nu poate pune la dispoziţie oameni, ci trebuie să dea soldaţi“. Pentru a da soldaţi are nevoie de echipament şi de arme. Führerul ar fi răspuns că e gata să pună la dispoziţia Guvernului român armamentul şi echipamentul necesar, astfel că până în august România să poată dispune de o nouă armată bine înzestrată şi bine echipată.

Cercurile Opoziţiei – naţional-ţărăniştii şi liberalii — declară că metoda întrebuinţată de dl. Mareşal Antonescu a fost incontestabil abilă; Guvernul trebuie să câştige timp şi are în acelaşi timp obligaţia de a reface armata.

E însă o naivitate să se creadă că Hitler doreşte să doteze România cu o armată; el va da armamentul făgăduit numai dacă va avea siguranţa că poate conta pe armatele reorganizate de Mareşalul Antonescu.

Cercurile amintite cred astfel că furniturile făgăduite de Germania vor fi executate numai dacă se vor pune efectiv la dispoziţia frontului de est câteva sute de mii de soldaţi români.

 

Arhivele Statului Bucureşti, fond Preşedinţia Consiliului de Miniştri, Serviciul Special de Informaţii, Politica internă a României, dosar 101/1943, f.26

 

Nasra mai amintește că temerile lui Adolf Hitler aveau să fie consolidate și de presa europeană a vremii „Daily Express” scriind în 29 aprilie că majoritatea poporului român era probritanic și proamerican: „România era singura țară inamică din Balcani unde imensa majoritate a poporului este probritanică și proamericană. Singură România a refuzat, să profite de înfrângerea aliatului nostru Iugoslavia, deși a fost invitată de Hitler să ia partea din Banat unde trăiește o puternică minoritate română. Numai teama de Rusia menține la putere Guvernul Mareșalului Antonescu, oameni ca Maniu și Gheorghe Brătianu friind ținuți în rezervă spre a forma Guvernul care să poată cere pacea” scrie publicația.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *