Zilele Culturale Maghiare: conferinţă de istorie despre controversatul amiral Horthy Miklos

Categorii: Clio, Esenţial

Una din personalităţile  controversate ale istoriei,  amiralul Horthy Miklos va fi obiectul unei conferinţe de istorie în cadrul programului oficial al Zilelor Culturale Maghiare.

Evenimentul,  care va avea traducere în limba română,  va fi susținută de academicianul maghiar Romsics Ignac, în cadrul seriei Istorie și memorie organizate de Academia Korunk, sub egida prestigioasei  reviste culturale maghiare Korunk.

Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a sediului Societății Muzeului Ardelean (str. Napoca, nr. 2), miercuri, 19 august, începând cu ora 17,00.

Miklós Horthy de Nagybánya (1868-1957), homme d'Etat hongrois.     RV-62703
Miklós Horthy de Nagybánya (1868-1957)

Amiralul Horthy Miklos a fost un militar de carieră, amiral, politician conservator de dreapta, regent al Ungariei. Un episod din cariera lui politică se leagă şi de Transilvania, care, după cel de al doilea arbitraj de la Viena, din 30 august 1940,  numit de naţionaliştii români Dictatul de la Viena, va fi, o perioadă, şi conducător peste Ardealul alipit Ungariei, în timpul celui de al doilea război. A fost expresia unui regim autoritar de dreapta. Horthy a fost martor în procesul de la Nurnberg, în 1948, unde au fost judecaţi naziştii criminali de război. Şi-a scris memoriile intitulate O viaţă pentru Ungaria, apărută în 1953.  A murit în exil, la Estoril, în Portugalia, unde a avut o casă lângă cea a fostului rege Carol al II-lea, exilat şi el în Portugalia.

Mai multe despre Horthy Miklos puteţi citi AICI

„Nu cred că mai sunt subiecte interzise sau subiecte sensibile pe care trebuie să le ocolim. Eu, personal, am ţinut prelegeri şi conferinţe în Ungaria sau Germania referitoare la regimul Antonescu, Holocaustul din România. Nu văd de ce un istoric maghiar nu ar avea dreptul să susţină în România o conferinţă despre Horthy Miklos. Regimul Horthy nu a fost un regim fascist, ci un regim conservator, de dreapta. Horthy Miklos nu este responsabil de deportarea evreilor din Ungaria, ci guvernul marionetă Sztójay Dőme, instaurat de germani la putere după ocuparea militară a Ungariei de către Germania nazistă în 19 martie 1944. Mai mult, ca să respectăm adevărul istoric, Horthy este cel care a reuşit să prevină deportarea evreilor din Budapesta în vara anului 1944. Ceea ce s-a întâmplat în Transilvania de Nord nu s-a întâmplat la ordinul lui Horthy, nici al premierului maghiar Teleki Pal, masacrele din septembrie-octombrie 1940 fiind opera unor unităţi militare maghiare, şi la Ip, şi la Treznea, pentru care nu există nicio justificar. Pe de altă parte istoricul Romsics Ignac este unul dintre cei mai buni istorici maghiari, o personalitate ştiinţifică, un om şi un istoric echilibrat, cu judecăţi de valoare pertinente şi obiective referitoare la temele şi evenimentele pe care le abordează, nu văd de ce ar constitui o problemă să susţină o conferinţă despre Horthy Miklos la Cluj-Napoca”, a declarat, pentru agenţia Mediafax,  istoricul clujean Ottmar Traşcă. Acesta este specializat pe istoria Mişcării Legionare şi relaţiile politice şi militare româno-germane din cel de al doilea război mondial, istoric la Institutul de Istorie al Academiei Române, filiala Cluj.

Zilele Culturale Maghiare sunt la ediţia a şasea şi reprezintă cea mai importantă manifestare anuală a minorităţii maghiare din Cluj.

Un răspuns

  1. E cel putin „ciudata” logica asta schioapa. Adica Horthy nu e responsabil de masacrarea romanilor din Transilvania, doar armata lui e responsabila ? Dupa logica asta nici Hitler nu e responsabil de Holocaust ci doar unele unitati SS sunt. Si nici Stalin nu e responsabil de mortii din Gulag, ci doar unele unitati NKVD si GRU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.