Dezbatere despre soarta cinematografelor și proiecție la Cinema ARTA

Categorii: A 7-a
Etichete: Cinema Arta, Cluj, reArta

Anul acesta se împlinesc 105 ani de la deschiderea cinematografului ARTA.

„Pentru noi este un moment de celebrare, dar și de reflecție asupra rolului cinematografului în oraș, de conectare cu trecutul și cu contextul în care ne aflăm. De aceea dorim să punem în discuție situația vechilor cinematografe din țară, rolul lor social și inițiativele de reactivare existente”, au scris proprietarii pe pagina de facebook a cinematografului.

Vineri, 2 noiembrie,  au loc noi evenimente la sediul cinema Arta din str. Universității.

Program

18:00,  Sala de cinema: discuție despre cinematografele din România
Care este situația vechilor cinematografe din România? Care a fost și care este rolul lor arhitectural, urbanistic și social? Cum ar putea fi ele reactivate?
Sunt doar câteva dintre întrebările la care care căutăm răspunsuri împreună cu: 

– Răzvan Poting (arhitect – Cluj-Napoca)
– Mihaela Pelteacu și Daniela Puia (Asociația PRO Cultura – București)
– Oana Furdea (Asociația CitiZenit – Arad)
– Monica Sebestyen (Cinema ARTA – Cluj-Napoca)

21:00,  To Each His Own Cinema / Chacun son cinéma (2007, Franța)
35 regizori cunoscuți, din 25 de țări își exprimă în câte trei minute dragostea pentru marele ecran.
Filmul, lansat cu ocazia celei de-a 60-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, este realizat de:

Theo Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Youssef Chahine, Chen Kaige, Michael Cimino, Ethan & Joel Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre & Luc Dardenne, Manoel De Oliveira, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hou Hsiao Hsien, Alejando Gonzalez Inarritu, Aki Karismaki, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Andrei Konchalovsky, Claude Lelouch, Ken Loach, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Tsai Ming-Liang, Gus Van Sant, Lars Von Trier, Wim Wenders, Wong Kar-wai, Zhang Yimou

Subtitrarea este în limba engleză.

Pe timpul Zilei ARTA va avea loc o expoziție cu citate din filme, alese dintre cele trimise de publicul ARTA la concursul de citate pentru tote bag.

Intrarea la acest eveniment este liberă în limita locurilor disponibile.

Cinema ARTA se va redeschide ca un spațiu independent pentru comunitate, film și cultură. Un loc unde istoriile trecute și viitoare ale filmelor se întâlnesc cu cinefilii clujeni.

Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.