DEZBATERE. Care e starea bibliotecilor rurale din România?

Actualitate

România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în ceea ce privește consumul cultural, cu o piață a cărții din ce în ce mai puțin competitivă. Având în vedere faptul că în țara noastră 2 din 5 tineri de 15 ani sunt analfabeți funcțional, credem că a ne baza exclusiv pe sistemul educațional în ameliorarea acestor statistici nu este dezirabil. Avem nevoie de stimularea accesului la cultură prin toate mijloacele posibile, iar bibliotecile locale trebuie să devină vectori de stimulare a accesului la cunoaștere.

La Acceleratorul de implicare civică pentru tineri, credem că tinerii pot fi vectori ai schimbării în toate comunitățile din care facem parte, motiv pentru care dorim să ascultăm opiniile tuturor părților interesate, să luăm atitudine și să generăm schimbări pozitive în societate. Având în vedere faptul că Uniunea Europeană a declarat anul 2022 ca fiind Anul European al Tineretului, în cadrul Acceleratorului de implicare civică pentru tineri, proiect organizat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, vom organiza o serie de dezbateri pornind de la preocupările generației Z.

Pentru că ne preocupă identificarea de soluții în vederea dezvoltării comunităților locale prin cultură, organizăm, sub egida proiectului Acceleratorul de implicare civică pentru tineri, dezbaterea online Bibliotecile locale în România Educată, care va avea loc în data de 10 februarie, începând cu ora 17:00. În cadrul evenimentului, ne dorim să identificăm soluții la toate nivelurile deciziei politice pentru a dezvolta bibliotecile locale (studiul de caz fiind biblioteca locală din Curtea de Argeș).

În cadrul evenimentului, alături de invitații noștri, vom încerca să oferim răspunsuri complexe la următoarele întrebări, fără a ne limita la acestea:
• Cum putem transforma orașele României în comunități în care accesul la cultură să fie o realitate pentru toți tinerii, indiferent de mediul din care aceștia provin?;
• Cum se pot implica autoritățile publice locale în a aduce bibliotecile locale mai aproape de tineri, în România Educată?;
• Care sunt perspectivele proiectului prezidențial România Educată în ceea ce privește creșterea accesului la alfabetizare în materie de cultură?;
• Cum se pot implica tinerii în transformarea bibliotecilor locale în huburi creative, care să contribuie la creșterea apetitului tinerei generații pentru consumul cultural?

Vom dezbate problema bibliotecilor locale în România Educată alături de:
– Adina Zoican, inițiatorul proiectului O bibliotecă pentru argeșeni;
– dl. Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru educație și cultură din Parlamentul European;
– dl. Cătălin Teniță, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților;
– dl. Constantin Panturescu, primar al municipiului Curtea de Argeș;
– dl. Marius Octavian Moisescu, consilier local în municipiul Curtea de Argeș;
– dl. Marian Ghita, directorul bibliotecii din Curtea de Argeș.

Evenimentul va fi moderat de Antonia Pup, coordonatorul de advocacy al Societății Academice din România.

Vă așteptăm să luați parte la evenimentul nostru! Tot ce trebuie să faceți este să completați acest formular, iar linkul către Zoom îl veți primi pe adresa de e-mail:
 https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYodO6trjkqHdO1yI5M5YZYvlPOCFe8N3VQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *