Dansator contemporan ungar vine la Cluj cu un spectacol renumit

Categorii: Actualitate, Teatru
Spectacolul Licitație cu dansatorul budapestan Gergye Krisztián vine la spațiul de cultură independent Zug.zone (Str. Traian nr. 40-42), vineri, 24 noiembrie orele 19.00. 
„name” este un artist vizual necunoscut și anonim, a cărui pensulă este dansatorul, iar pânza este spațiu scenei. În concepția sa spectacolul de dans este doar un pretext, un instrument. Ascunzîndu-se în spatele personalității performerului, obiectivul lui este de a arăta cele mai personale lucruri create din cel mai impersonal statut, de a deposeda făptașul de propriile urme, și de a păstra independența față de judecățile de valoare. Anonimatul său este complet. Dorința lui creatoare eternă.
Spectacolul de dans contemporan Licitație pune accentul pe o activitate fizică, valabilă în sine, care poate fi interpretată ca o prezentare de dans și teatru, cu scopul final de a realiza o pictură care interpretează acțiunea scenică ca un gest de artă vizuală vie. Picturile născute în timpul spectacolului vor fi scoase la licitație pentru ”expoziție” și ”vânzare” în timpul serii. Imaginile terminate care nu își găsesc proprietar vor fi distruse imediat. 
 Gergye Krisztián este unul dintre cei mai importanți dansatori contemporani din Ungaria. Combinând tradiția cu un limbaj scenic modern, și-a creat un stil unic de dans și mișcare. În creațiile sale, fie dansator-coregraf, fie performer-regizor, caută mereu cele mai pure și directe forme de expresie. Ca dansator sau coregraf a colaborat cu aproape toate companiile de dans din Ungaria. În 2014 a fondat Compania GK, cu care explorează posibilitățile de dialog între genurile de artă realizând proiectele interdisciplinare în care dansul contemporan rămâne definitoriu. Colaborează cu artiști consacrați, interesați de abordarea interdisciplinară. Creațiile lui au fost prezente la numeroase festivaluri naționale și internaționale.
Despre spectacol:
Artist/concept: ”name”
Coregraf, interpret: Gergye Krisztián
Muzică: Bella Máté/ monologul de noapte
Costum: Béres Móni
Machiaj, mască, accesorii: Károlyi Balázs
Design: Kicska Miklós
Asistent de producție: Bogdán Zenkő/ Mányoki-Kántor Bence
Director de producție: Huszár Sylvia
Producător: Gáspár Anna
Durata: 50 min
Spectacolul conține texte în limba maghiară și engleză, și este tradus în limba română.
Premieră: 7 mai 2014, Teatrul Bethlen Téri, Budapesta
Sponsori: EMMI, NKA
Spectacolul este prezentat la Cluj în parteneriat cu GroundFloor Group si Zug.zone, co-finanțat de Centrul Național al Dansului Bucuresti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.