Curator de artă clujean, critici la adresa Primăriei: ”CREIC este un rateu iar infrastructura culturală a Clujului este extrem de precară”

Actualitate Esenţial

Horea Avram, universitar la Facultatea de Film și Teatru și curator clujean renumit a criticat la scenă deschisă Primăria la dezbaterea în cadrul dezbaterii Design urban. Panel de discuții, relevă siteul media9.ro. Dezbaterea a fost organizată de Centrul Cultural Clujean (CCC) la galeria de artă Centrul de Interes, un ONG cupolă de operatori culturali clujeni.

Conform siteului citat, Avram a luat cuvântul și a spus ”că marele proiect al Centrului de Industrii Creative (CREIC) (din Lomb n.r.) este un rateu și că administrația locală este „somnambulică” în ceea ce privește nevoile culturale ale Clujului. Infrastructura culturală este extrem de precară. Avem aici un exemplu, într-adevăr, al Centrului de Interes, care stă în picioare și funcționează în virtutea unor eforturi extraordinare ale echipei organizatoare, ceea ce este fabulos, acest obiectiv trebuia preluat demult pentru potențialul pe care îl are și nu lăsat cumva la nivelul proiectelor dezvoltate de la un an la altul și al traiului de la un an la altul, dar este o chestiune care ține de legislație. Mai sunt și alte câteva inițiative, unele au și dispărut, cum este exemplul Fabricii de Pensule, sau alte inițiative, cum este teatrul Reactor. Vorbim despre nevoi mult mai mari, la nivelul unui oraș precum Clujul ar fi nevoie de un teatru contemporan, o clădire de mii de metri pătrați, un spațiu accesibil, nu pe dealuri, unde ne împinge administrația, și mă refer aici la rateul numit CREIC. Un rateu, o chestie construită pe deal căreia acum cineva se chinuie să îi găsească o destinație. Spațiul cultural nu trebuie să fie pe deal, acolo se fac ferme de animale, nu spații culturale. Lipsește un teatru al Clujului, lipsește un muzeu al Clujului, dacă tot e clujeanul atât de mândru de oraș, lipsește un centru de congrese, lipsesc studiouri de film”.

O serie de preopinenți nu au fost de acord cu Avram și au spus că dacă primăria ar acorda bugete pe 2 ani atunci se pot face proiecte de cultură de mare anvergură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *