Cum şi-a lansat Tudor Giurgiu filmul „De ce eu?” în Parlamentul European

Categorii: A 7-a

Succes pentru regizorul Tudor Giurgiu, miercuri, la proiectia filmului ” De ce eu”, în Parlamentul European.

Proiecţia a fost organizată de europarlamentarul Monica Macovei, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Proiecţia a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri ( Q&A) mai mult de o oră, până la ora 22.00, ora Belgiei, 23.00 ora României. 

Sala grupului conservator a fost plină de români din comunitatea belgiană, circa 100, dornici să vadă filmul lui Tudor Giurgiu, despre drama fostului procuror Cristian Panait, care s-a sinucis după ce a fost implicat într-o anchetă complicată despre mafia petrolului din Oradea. Cei care au venit la Parlamentul european au fost curioşi să discute despre reforma clasei politice din România, pornind de la acest thriller politic.

Primul care a luat cuvîntul a fost Tudor Giurgiu care a fost însoţit de alţi patru actori din film, Andreea Vasile (Dora în film), Emilian Oprea (procurorul Panduru), Alin Florea (procurorul anchetat de Panduru, Bogdan Leca), Liviu Pintileasa ( procurorul Ionuţ, colegu de birou cu Panduru, care în realitatea a fost Victor Ponta, colegul lui Panait, avansat apoi sef al Corpului de Control al premierului Năstase).

BUN
Tudor Giurgiu si echipa lui de actori la prezentarea filmului „De ce eu” în Parlamentul European (c) clujulcultural.ro

După vizionareau urmat zeci de întrebări de la participanţi, majoritatea români din Bruxelles dar au fost întrebări şi de la alţi participanţi, unii care au spus că ei sunt total anti PSD dar nu înţeleg de ce la final este trecut numele lui Adrian Năstase etc.

Monica Macovei, europarlamentarul care a organizat această proiecţie de succes, a explicat că e important ca acest film să fie văzut de diaspora pentru ca să se vadă de unde a pornit lupta pentru independenţa Justiţiei din România şi să se vadă cum era atunci, în 2002 în regimul premierului PSD, Adrian Năstase. Ea a mai spus că a văzut, în calitate de ministru al Justiţiei şi membru al CSM, dosarul Panait şi a cerut redeschiderea, aşa cum şi Tudor Giurgiu, în România, a spus că speră ca filmul să sensibilizeze şi să ducă la redeschiderea dosarului fostului procuros sinucis. Deocamdată acest deziderat nu a fost atins.

Una din întrebările din public a fost cât la sută e realitate şi cât ficţiune în film.

Giurgiu a răspuns:  65, 70 la sută e realitate. A fost un film foarte greu de făcut, l-am început, l-am, abandonat, a durat mult, m-a marcat profund. După ce am citit dosarul am fost foarte afectat, are o mare încărcătură sufletească. Arată un procuror bine pregătit, dar naiv, idealist, care credea  în meserie, că se poate face o anchetă corectă dar şefii l-au trimis într-o muşuroi de interese de partid căruia nu i-a putut face faţă atunci.

Giurgiu a mai spus că nu s-a întâlnit cu Victor Ponta, colegul lui Panait, cei doi se aflau într-o anumite competiţie profesională, cu iubita lui Panait (jucată excelent în film de Andreea Vasile n.n) iar grefiera lui Panait nu a dorit să vorbească despre caz.

  • corespodenţă de la Bruxelles
  • stagiu de presă organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Freedom House România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.