Cum a fost la concertul Manu Chao de la Belgrad

Muzica

La proxima estacion…esperanza

Si uite asa, inca unul din visele mele a luat contur. Asta dupa ce am incercat mai bine de o saptamana sa cumpar un bilet, sa ma asigur ca in Serbia nu am nevoie de pasaportul care se rataceste ori de cate ori am nevoie de el..
Bilet tot n-am reusit sa cumpar, apropo, costa 25 de dolari,  asa ca am zis”fie ce-o fi”, let’ s hit the road…
Seara concertului a fost cam asa: accesul publicului s-a facut cu doua ore inainte de concert. N-am inteles de ce, asa ca am zis ca e in regula sa ajungem si cu 30 minute inainte de 21, ora inceperii concertului.  Urma sa inteleg cand am vazut marea de vreo 10.000 oameni care trebuia sa incapa intr-un fel de Sala Sporturilor de la noi. Si au incaput: unul langa altul, exact ca-n borcanele de muraturi.
Am aflat ulterior ca Manu Chao nu a acceptat locatia initiala, mult mai generoasa, pentru ca era impanzita cu reclame care nu se puteau reloca. Şi, sigur nu ştiaţi, reclamele erau ale unor corporații iar Manu Chao e… socialist și anti-globalizare!
Concertul “La ventura” a inceput la 21.30 (22.30, ora Romaniei) cu celebra “Mr. Bobby”. Moment din care nu a mai contat nimic: nici incredibila aglomeratie, nici sauna deja formata in sala, nici fumul de tigara, care era peste tot. “Marijuana illegal?”
Setlist-ul a inclus piese precum:  Bienvenida a Tijuana, El Viento, Día Luna… Día Pena, Por el Suelo, Tadibobeira, Clandestino, La Vida Tómbola, Bongo Bong, Rainin’ In Paradize sau Mi Vida.

Manu-Chao

Un artist complet

Trecut prin nenumărate genuri muzicale, Manu cântă în franceză, engleză, spaniolă, catalană, portugheză, galiciană, arabă și wolof, scrie wikipedia.

Părinții săi sunt originari din Nordul Spaniei: mama – din Bilbao (Țara Bascilor), tatăl – din Lugo (provincia autonomă Galiția). Cei doi au emigrat în Franța, unde s-a născut Manu.

Pe numele său adevărat Jose-Manuel Thomas Arthur Chao, artistul a venit pe lume la 21 iunie 1961, la Paris. Manu, împreună cu frații săi, au crescut într-o suburbie a Parisului, înconjurați de artiști și intelectuali, prieteni ai tatălui lor. Copilărind într-un mediu cultural foarte divers, personalitatea lui Manu a fost influențată în mod pozitiv, ceea ce a determinat mai târziu mixtura de sound-uri din muzica sa. Muzica lui Manu Chao are numeroase influențe: rock, sansoneta, salsa, reggae, ska și raï (stil algerian).

Ca adolescent, artistul a cântat în mai multe trupe și a fost influențat atât de originile sale latine, cât și de rock-ul britanic. După câteva experiențe nereușite, a înființat, împreună cu fratele (Antoine) și vărul său (Santiago Cassariego) trupa Mano Negra (’87), intitulată astfel după numele unei organizații anarhiste care opera în Spania. Formația are succes și, încă de la primul album, Mano Negra semnează un contract cu Virgin Records. Stilul multicultural și, în același timp, repertoriul în mai multe limbi de circulație internațională au făcut ca Mano Negra să fie primită la fel de bine în Europa, Africa de Nord sau America Latină.

Mano Negra a scos pe piață cinci albume, însă, la sfârșitul anilor ’90, Manu a părăsit trupa. După o cruntă depresie și câteva călătorii prin întreaga lume, artistul a lansat, în ’98, sub numele de Manu Chao, primul material discografic solo, „Clandestino“. Albumul a avut un real succes, iar piese ca „Bongo Bong“, „Mentira“ sau „Mama Call“ au ajuns în topuri. „Clandestino“ conține 16 piese – un amestec de reggae, rock, rumba și ritmuri braziliene, care a creat „marca înregistrată“ Manu Chao. Vândut în peste trei milioane de copii, discul a avut succes atât în Europa, cât și în America de Sud.

Coresponenţă de la Sonia Nechifor

Belgrad

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *