Cronică de film. „Arrival” sau cum (nu) comunicăm cu extratereștrii

A 7-a Esenţial

Au aterizat! Nave spațiale misterioase sunt deja răspândite pe 12 meridiane de pe toate continentele. Dar de ce au venit? Ce intenții au? Iată ce are de elucidat Louise Banks (Amy Adams), expertă în lingvistică, solicitată de armata SUA ca să descifreze limbajul „intrușilor”.

Termen: două zile. Miza: viața tuturor. Dușmani sau prieteni? Război inter-planetar sau șansa de a cunoaște alte forme de inteligență? Succes sau condamnare? O planetă întreagă tremură în așteptarea veștilor. Va reuși…

Arrival tradus la noi ca Primul Contact, este lungmetrajul SF-ul regizorului canadian Denis Villeneuve. Unul din cele mai bune SF-uri din ultimii ani, și unul cu mari șanse să devină clasic. Cel mai apropiat film ca stil este vechiul Contact, al lui Zemeckis, așa că nu vă gândiți la Întâlnire de gradul trei,  Gravity sau la Inception sau chiar la Interstellar-ul lui Nolan deși cu ultimul există  influențe.

arrival-131329l

 

Stilistica si tonul misterios adaugă un plus de intensitate aurei pătrunzătoare a întregii paradigme a filmului. Alienii sunt prezenți, la început tacit apoi și fizic, dar comunicarea cu pământenii e problematică. Și asta chiar dacă este mobilizată de armata SUA lingvista interpretată excelent de Amy Adams, care face un rol important, posibil să fie nominalizată la Oscar. 

Nimeni nu știe ce vor alienii, cu cele 12  nave scoică plantate în toată lumea. Iar comunicarea este sabotată chiar de niște tembeli din armată, care spălați pe creier de prea mult vizionat la tv, pun o bombă în nava în care au loc tentativele de dialog dintre echipa condusă de lingvista Louise Banks și alienii heptapozi. Din fericire singura consecință e că alienii fac un pas în spate și nava lor din SUA, una din cele 12 din lume, acceptă să o găzduiască in dialogul cu locatarii ei doar pe lingvistă.

Filmul este o meditație asupra limitei limbajului uman, care dă rateuri peste rateuri în a înțelege scopul prezenței alienilor. Filmul are tensiune, este filmat extraordinar, actorii joacă excelent iar alienii sunt doi heptapozi porecliți glumeț de cercetători. Ce vor alienii e nu să distrugă Terra ci să ofere limbajul lor, o unealtă ce îi va salva, pe ei,  peste 3000 de ani!

Arrival este un film care pune acut problema comunicării. Omenirea comunică într-un fel, liniar, alienii în cu totul alt fel. Modul în care „vorbesc” heptapozii alieni este pe dos de cel uman, nu se supun timpului așa cum îl experimentăm noi ci aruncă omenirea în diferite dimensiuni temporale.

 

Ce spune și presa internațională puteți citi AICI

Când puteți vedea filmul AICI

2 thoughts on “Cronică de film. „Arrival” sau cum (nu) comunicăm cu extratereștrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *