Dirijorul Emerit al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Lawrence Foster, revine, vineri, 8 noiembrie 2024, la pupitrul dirijoral pentru o seară dedicată lui Mozart, în programul serii regăsind-se Mica serenadă, KV 525, Concertul nr. 5 în La major pentru vioară, KV 219 și Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550. Solistă va fi violonista Arabella Steinbacher. Concertul va avea loc la Colegiul Academic începând cu ora 19.00.
Despre lucrări
Mica serenadă (Eine kleine Nachtmusik) este o lucrare pentru orchestră de cameră compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea, terminată la 10 august 1787, în perioada în care Mozart lucra la al doilea act al operei Don Giovanni, este cunoscută și sub denumirea de Serenada nr. 13 pentru coarde în Sol Major, KV 525. „Mica serenadă“ este, de fapt, o simfonie de mai mici dimensiuni, acestea fiind condiționate în special de faptul că ansamblul se reduce la o orchestră de coarde (vioară, violă, contrabas și violoncel).
Spre deosebire de alte lucrări ale sale, data finalizării Simfoniei nr. 40 în sol minor, KV 550 este cunoscută cu exactitate, deoarece Mozart, la maturitate, a ținut un catalog complet al lucrărilor sale terminate, iar această lucrare a fost introdusă în catalog la data de 25 iulie 1788. Compozitorul austriac a lucrat la această simfonie într-o perioadă extrem de productivă, care a cuprins doar câteva luni, Mozart finalizând în același timp și simfoniile nr. 39 și nr. 41 (26 iunie, respectiv, 10 august). Luând în considerare aceste informații, dirijorul austriac Nikolaus Harnoncourt a ajuns la concluzia că Mozart a compus cele trei simfonii ca pe o lucrare unitară, arătând, printre altele, faptul că Simfonia nr. 40, ca lucrare de mijloc, nu are introducere (spre deosebire de nr. 39) și nu are un final de amploarea celui din Simfonia nr. 41.
Despre dirijor
Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu stagiunea 2022/2023, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter și Karl Böhm, și și-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.
A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din București şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen și colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang și Evgheni Kissin.
Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia.
Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.
Despre solistă
Arabella Steinbachernoscută în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai importante soliste de astăzi, Arabella Steinbacher se remarcă prin repertoriul extraordinar de variat, care cuprinde lucrări ce acoperă epoci diferite din istoria muzicii de la Bartók, Berg, Britten, Glazunov, Gubaidulina, la Hartmann, Hindemith, Haciaturian, Milhaud, Prokofiev, Schnittke, Șostakovici și Szymanowski.
Arabella Steinbacher a deschis stagiunea 2022/2023 cu un concert la Festivalul Klosters din Elveția, unde a apărut alături de Mozarteumorchester Salzburg și Patrick Hahn, urmat de un turneu în Spania cu Camerata Salzburg.
În acest sezon, ea a fost invitată să revină la London Philharmonic Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra și va susține concerte cu Polish National Radio Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Münchner Symphoniker, Württembergisches Kammerorchester, precum și Orchestra del Teatro Petruzzelli di Bari și Ulster Orchestra Belfast.
Ea revine și pe scenele Orchestrei Simfonice din Seattle, Orchestrei Simfonice NHK și Orchestrei Filarmonice din Osaka. Un alt moment important al acestui sezon va fi întoarcerea la Sydney Symphony Orchestra, sub bagheta lui Umberto Clerici, pentru premiera mondială a concertului pentru vioară de Georges Lentz, pe care acesta l-a scris pentru violonista însăși.
Printre orchestrele cu care violonista Arabella Steinbacher a mai colaborat se numără New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Dresdner Philharmonie, NDR Elbphilharmonie Orchester, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks și Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. De asemenea, Arabella a cântat cu mare succes alături de London Symphony Orchestra și Orchestre National de France, ORF Radio-Symphonieorchester Wien, precum și Seoul Philharmonic Orchestra. Ea a efectuat numeroase turnee cu BBC Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Strasbourg și Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken.
Arabella lucrează cu dirijori precum Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Jakub Hrůša, Pietari Inkinen, Marek Janowski, Vladimir Jurowski, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Kirill Petrenko, John Storgårds și Kazuki Yamada.
Discografia sa extinsă demonstrează repertoriul său divers. Cea mai recentă înregistrare, pentru Pentatone, cu care lucrează în exclusivitate, încheie ciclul de înregistrări cu Mozart. La fel de reușită a fost și precedenta ei înregistrare cu „Cele patru anotimpuri” ale lui Astor Piazzolla și Antonio Vivaldi, unde Arabella Steinbacher a fost deopotrivă solistă și dirijoare a Münchener Kammerorchester. Kammerorchester,
Născută într-o familie de muzicieni, a cântat la vioară de la vârsta de trei ani și a studiat cu Ana Chumachenco la Universitatea de Muzică și Teatru din München de la vârsta de opt ani. O sursă de inspirație și îndrumare muzicală a ei este violonistul israelian Ivry Gitlis.
Arabella Steinbacher cântă în prezent la o vioară Stradivarius, Cremona 1718, cunoscută sub numele de „ex Benno Walter” și la o vioară Guarneri del Gesu „Sainton”, Cremona 1744, ambele oferite cu generozitate de o fundație privată elvețiană.
Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.
Concert simfonic cu maestrul Lawrence Foster la pupitrul dirijoral pentru o seară dedicată lui Mozart
Vineri, 8 noiembrie 2024, ora 19,
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’
Lawrence Foster dirijor
Arabella Steinbacher vioară
Wolfgang Amadeus Mozart
Mica serenadă, KV 525
Concertul nr. 5 în La major pentru vioară, KV 219
Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550