Compozitorul Mikis Theodorakis, cunoscut pentru coloanele sonore „Zorba Grecul” şi „Serpico”, a murit

Categorii: Actualitate, Muzica

Compozitorul elen Mikis Theodorakis, cunoscut pentru coloanele sonore „Zorba Grecul” şi „Serpico”, a murit la vârsta de 96 de ani, potrivit greekcitytimes.com.

Theodorakis a fost esenţial în creşterea gradului de conştientizare la nivel global asupra situaţiei Greciei în timpul dictaturii militare, 1967 – 1974.

Lucrările lui au fost bazate, în mare parte, pe lucrări poetice greceşti. El a compus cele mai cunoscute piese greceşti la nivel internaţional, inclusiv dansul din „Zorba Grecul”, film lansat în 1964, cu Anthony Quinn în rol principal.

Compoziţiile lui au fost interpretate de artişti celebri, precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf.

Theodorakis a mai compus coloane sonore pentru filme ca „Z” (1969), premiat cu BAFTA pentru muzică originală, „Phaedra” (1962), care a cuprins piese pe versurile lui Nikos Gatsos, şi „Serpico” (1973), pentru care a fost nominalizat la Grammy în 1975.

Este considerat cel mai bun compozitor modern al Greciei şi a fost recompensat cu Lenin Peace Prize.

În perioada 1981 – 1990, a fost membru al parlamentului din partea Partidului Comunist, şi a fost o voce cheie împotriva juntei elene, care, în perioada 1967 – 1974, l-a încarcerat şi i-a interzis muzica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.