Turneul Classic Unlimited își depășește încă o dată limitele și lansează Classic for Kids, un proiect de educație muzicală pentru copii și părinți care își propune să faciliteze interacțiunea cu muzica clasică și cu muzica în general, ca o sursă de creativitate, inspirație și bucurie. Dacă în cadrul Classic Unlimited muzica clasică a fost scoasă din sălile de concert și adusă în fața publicului larg, în spații inedite din țară, acum muzica clasică va fi dusă în școli. Evenimentul își propune să ajute copiii cu vârsta între 7-14 ani să descopere muzica clasică prin joacă și improvizație, dar și prin testarea unor instrumente muzicale.

Prima ediție a Classic for Kids, varianta pentru copii a turneului Classic Unlimited, va avea loc în perioada 8 mai-6 iunie 2023, în opt școli din șapte localități din Transilvania: Beclean și Năsăud, din județul Bistrița-Năsăud, Apahida, Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, Blaj, județul Alba, și Deva, județul Hunedoara. 

CALENDAR Classic for Kids ediția I:

”Proiectul a pornit de la o nevoie pe care am identificat-o în cadrul turneului nostru, Classic Unlimited, și anume aceea de a crea cadre în care copiii și părinții să poată să descopere muzica clasică și instrumentele muzicale împreună. De-a lungul anilor, foarte mulți părinți și copii au participat la concertele noastre Classic Unlimited, însă aceste evenimente nu sunt gândite special pentru cei mici, în ciuda formatului lor neconvențional. Așa a apărut ideea de a dezvolta un spectacol muzical special pentru copii și o serie de ateliere muzicale, adaptate intereselor lor, modului în care ei consumă și interacționează cu muzica. O să avem tot felul de activități interesante și haioase, vom redescoperi muzica desenelor clasice precum cea din Tom și Jerry, vom învăța să cântăm la instrumente și vom face compoziții împreună cu cei mici.”, a declarat pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul Classic Unlimited și Classic for Kids.

Evenimentele Classic for Kids 

În cadrul concertului Classic for Kids, copiii vor putea descoperi muzica clasică prin piese programatice însoțite de povești, de prezentări captivante și interactive. Concertele vor fi susținute de pianistul Bogdan Vaida și vor include piese de W.A. Mozart, A. Copland, F. Liszt, C. Debussy, precum și piese ale compozitorilor clujeni Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop. În a doua parte a evenimentului va fi organizat un atelier de muzică. Folosim procedeul variațiunilor în muzică copiii vor descoperi instrumentele muzicale și joaca cu ritmul, caracterul muzical și improvizația. Elevii vor participa activ, folosind diferite instrumente muzicale simple, și vor face muzică alături de Anamaria și Bogdan. După turneul prin școli va fi lansată și o serie online de trei videouri educative despre muzica clasică pentru copii.

ARTIȘTI:

REPERTORIU:

Pe lângă turneul Classic for Kids, concertele-atelier de muzică clasică pentru copii vor ajunge și în trei comune din județele Alba și Cluj, în cadrul proiectului Play Ground, finanțat de Europa Creativă și organizat de Fapte. 

CALENDAR Play Ground:

În cadrul acestui proiect, copiii din cele trei comunități au beneficiat deja de o vizită interactivă la expoziția Music Gallery și vor participa la Concursul Jazz in the Park din 30 iunie-2 iulie unde, în Parcul Central din Cluj-Napoca, îi va așteapta o zonă dedicată descoperirii muzicii.

Despre Classic Unlimited

Classic Unlimited este un proiect care vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta și trăi muzică. Acest lucru se realizează printr-o abordare diferită a publicului și a concertelor, cu focus pe muzică și pe mesajul din spatele acesteia. Astfel, în cadrul Classic Unlimited, publicul este invitat să descopere poveștile din spatele muzicii și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. 

Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (care înseamnă ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri din Germania și Elveția în care se derulează viața de zi cu zi. În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit cum nu se poate mai bine, formatul deschis și neconvențional al concertelor reușind să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică. Anul trecut, Classic Unlimited a ajuns la cea de-a șasea ediție și a însemnat o nouă călătorie muzicală în 10 spații inedite din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *