Cine a câștigat primele premii la Festivalul de la Cannes

A 7-a

Filmul portughez „Diamantino”, regizat de Gabriel Abrantes şi Daniel Schmidt, o comedie despre un imitator al fotbalistului Cristiano Ronaldo, şi interpretarea actorului francez Felix Maritaud din „Sauvage” au fost premiate miercuri seară de juriul secţiunii Semaine de la Critique în cadrul Festivalului de la Cannes 2018, potrivit AFP.

Scurtmetrajul chilian „El verano del león eléctrico”, regizat de Diego Céspedes de la Universitatea din Chile, a fost recompensat joi seară cu premiul întâi al secţiunii Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Juriul secţiunii, condus de regizorul, scriitorul şi compozitorul francez Bertrand Bonello, din care au făcut parte Khalil Joreige, Valeska Grisebach, Alanté Kavaïté şi Ariane Labed, a acordat premiile Cinéfondation în cadrul unei gale care a avut loc la teatrul Buñuel.

Ceremonia a fost urmată de proiecţia filmelor câştigătoare.

Scurtmetrajul chilian „El verano del león eléctrico”

Selecţia Cinéfondation a cuprins 17 filme, între care şi scurtmetrajul românesc „Albastru şi roşu, în proporţii egale”, regizat de Georgiana Moldoveanu (UNATC). În total, au fost înscrise 2.426 de producţii de la 512 şcoli de film din întreaga lume.

Premiul al doilea a fost oferit unor producţii din Rusia şi China – „Kalendar”, de Igor Poplauhin, şi „Dong Wu Ziong Meng”, de Shen Di.

Al treilea premiu a revenit producţiei „Inanimate” (NFTS, Marea Britanie), de Lucia Bulgheroni.

Cinéfondation oferă 15.000 de euro pentru premiul întâi, 11.250 de euro pentru cel de-al doilea şi 7.500 de euro pentru cel de-al treilea premiu.

Câştigătorului premiului întâi îi este garantată prezentarea primului său film de lung metraj în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Filmele câştigătoare vor fi proiectate la Cinéma du Panthéon, pe 22 mai, iar o parte din selecţie, pe 11 iunie, la Cinémathèque Française.

Regizorul argentinian Gaspar Noé a fost recompensat cu marele premiu al Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, pentru producţia „Climax”.

Drama controversată a lui Noé, cineast cunoscut pentru lungmetraje precum „Carne” şi „Ireversible”, a fost premiată joi seară, cu Art Cinema Prix.

În secţiunea necompetiţională Quinzaine des Réalisateurs au fost selectate 17 producţii, iar premiile sunt oferite de sponsorii acesteia.

„Climax”

Între filmele selectate s-au numărat „Pájaros de verano”, de Ciro Guerra şi Cristina Gallego, „Amin”, de Philippe Faucon, şi „Mandy”, de Panos Cosmatos, cu Nicolas Cage în rol principal.

Premiul SACD, acordat unui film vorbit în limba franceză, a revenit peliculei „En Liberté”, de Pierre Salvador, comedie cu Adèle Haenel şi Pio Marmaï.

Trofeul Europa Cinemas, dedicat promovării, distribuirii şi prezentării unui film pe continent, a revenit producţiei „Troppa Grazia”, de Gianni Zanasi, care a închis secţiunea.

La categoria scurtmetraj, premiul Illy a fost acordat „Skip Day”, de Patrick Bresnan şi Ivete Lucas, care concurează pentru premiul Œil d’Or.

În cadrul festivalului, regizorul Martin Scorsese a primit trofeul onorific Carrosse d’Or. 

Sâmbătă seară, juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes, condus de actriţa Cate Blanchett, va acordat premiile celei de-a 71-a ediţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *