De 1 mai, Cinema Arta a luat o mică pauză, dar începând de marți, 2 mai, se anunță o săptămână plină de evenimente unice sau de neratat. Proiecții în avanpremieră sau premieră, discuții cu echipe ale filmelor, un eveniment special dedicat restaurării de film și un maraton cinefil marca Ari Aster, chiar înainte de lansarea oficială a ultimei sale producții. Bineînțeles, în weekend vă invităm alături de toți cei dragi la Family Time!

Marți, 2 mai, vă invităm la proiecția în avanpremieră a filmului Larry, debutul în lungmetraj al regizorului Szilárd Bernáth.

Ádám, un cioban în vârstă de 21 de ani, este un băiat singuratic de la țară căruia îi este rușine de bâlbâiala sa. Trăiește cu tatăl său violent, care acum și-a găsit refugiul în religie. Ádám nu-și găsește locul până când își dă seama că muzica rap îl poate ajuta să se exprime și să-și înfrunte frustrările. Versurile sale explicite și pline de furie atrag atenția tinerilor din zonă, iar el câștigă o popularitate neașteptată pe internet. Un concurs național de talente ar putea fi marea șansă pentru el.

Proiecția va fi urmată de o discuție în prezența regizorului filmului, Szilárd Bernáth și Benett Vilmányi, protagonistul filmului. Sesiunea de Q&A va avea loc în limba maghiară, cu traducere simultană în română. Moderator: Boglárka Farkas.

#TuesdayFilmRestaurarea de film cu Ruxandra Blaga

❝Mă bucur mult că am ocazia să prezint la ARTA filmele lui D. W. Griffith și W. S. Hart, doi pionieri ai cinematografiei mondiale și contemporani cu spațiul ARTA. Cred că e neașteptat de entuziasmant să vedem pelicule vechi de o sută de ani, create la momentul deschiderii cinematografului, prin intermediul reconstrucției și restaurării digitale de film și să putem reimagina, în felul acesta, cum ar fi avut loc primele proiecții la cinematograful ARTA dacă Griffith și Hart ar fi făcut o vizită la Cluj. ARTA este o atmosferă în sine – cu siguranță unul dintre cele mai vibrante, frumoase și bine curatoriate cinematografe din România.❞, e de părrere Ruxandra Blaga, restauratoare și arhivistă de film.

Miercuri, 3 mai, ARTA vă așteaptă cu entuziasm la evenimentul special dedicat restaurării de film și introspecției la originile acestuia!

Începând cu ora 19:00, Ruxandra propune spre vizionare la Cinema ARTA o selecție de scurtmetraje The Biograph, prima casă de producție din Statele Unite dedicată în întregime producției și proiecției de filme și care din 1908 l-a avut ca regizor pe D. W. Griffith. Filmele vor fi introduse de o scurtă inițiere în procesul de restaurare. După acest prim calup de filme, va avea loc proiecția mediu-metrajului Wolf Lowry, începând cu 20:30 și un Q&A. Wolf Lowry este o dramă presărată cu umor amplasată în Vestul American care a consolidat originile genului western, avându-l ca regizor și protagonist pe William S. Hart, marele erou solitar al filmului mut american.
Pentru acest eveniment, puteți opta pentru un bilet comun, care garantează accesul la ambele proiecții (disponibil aici) sau bilete individuale, pentru selecția de scurtmetraje The Biograph (aici), respectiv Wolf Lowry (aici).

Maraton cinefil de filme horror

Pentru prima dată în România, vă prezentăm un maraton cinefil dedicat maestrului filmelor horror Ari Aster: Ari Aster Night! Bad Unicorn cu sprijinul A24 aduce în trei cinematografe din țară HereditaryMidsommar și Beau is Afraid în cadrul unui eveniment unic.În 2018, în America, Ari Aster impresiona cu Hereditary, filmul care a devenit „cel mai înspăimântător horror din toate timpurile”, potrivit știrilor de atunci și nu numai. Toți ochii au fost ațintiți asupra tânărului regizor, care s-a întors în 2019 cu o perspectivă nouă: Midsommar, povestea unor turiști care cad în capcana unei secte păgâne periculoase, „o experiență răscolitoare, o producție mult mai înspăimântătoare decât filmele clasice de groază.” Filmul ajunge acum pentru prima dată pe ecranele din România.

Pe 12 mai, se va lansa cel mai recent film semnat de Ari Aster, cu Joaquin Phoenix în rolul principal: Toate fricile lui beau / Beau is Afraid. În anticiparea acestui mult așteptat și controversat film, aducem pe marele ecran o retrospectivă unică Ari Aster sâmbătă, 6 mai.

Programul proiecțiilor:
???? ora 17:00 – Hereditary
???? ora 19:30 – Midsommar
???? ora 22:30 – Beau is Afraid

Pentru o experiență completă, biletele vor fi disponibile sub formă de abonament – 69 de lei pentru toate cele 3 filme și, în limita locurilor rămase disponibile, se vor pune în vânzare și bilete individuale, cu 5 zile înainte de eveniment.

Până să pătrundem în minunata-înfricoșătoare lume a regizorului american, vă invităm să explorați întregul program al proiecțiilor și să ne vedem la ARTA. Colegii noștri de la cafenea au pregătit goodies noi, din meniul de primăvară-vară
Programul complet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *