Ce am mai văzut pe Netflix?

Categorii: A 7-a, Special
Etichete: Film

Scrolland Netflix am dat peste un serial norvegian intitulat Occupied.

Are 3 sezoane iar Netflix a cumparat deocamdată doar unul. Serialul e din 2015, am vazut pe baza de date Imdb, dar este extrem de actual. E despre o invazie rusească în…Norvegia.

Serialul mi-a plăcut foarte mult si arată, spune sugestiv, cum actioneaza rusii, ce insidios, cu ce tehnici, dar arata si cinismul Vestului, dependent de energie ieftina ruseasca si care abandoneaza Norvegia pentru asta. Vezi cum se iau decizii la varf in politica, vezi presa libera, de investigatie dar cu un reporter curajos si destept ucis in final, vezi radicalizare, tradare din interior in serviciul secret norvegian. si cum o tara mica poate sa fie lasata din brate de marile puteri. Ca in realitate de multe ori!Vezi cum linistea unei tari se spulbera din cauza unor politicieni slabi, naivi, incompetenti. Serialul e complex, actorii foarte buni, actiune, suspans, emotie. Nu am vazut sezoanele 2 si 3.

Un alt film, de lungmetraj, despre naivitate in politica este tot pe Netflix, intitulat “Munchen, înaintea războiului”.

Despre cum i-a aburit Hitler pe premierii englez si francez Chamberlain si Daladier in 1938, desi britanicul a fost avertizat să nu semneze cedarea Regiunii Sudete din Cehia pentru ca Hitler vrea de fapt mai mult, vrea război total. Central-europenii nici nu au fost invitați la conferința de la Munich unde Marile Puteri au decis soarta Sudetului. La un an distanțăcel de Al Treilea Reich ataca Polonia împreună cu URSS și astfel se declanța WW2.

Un film foarte bun, cu actori excelenți si cu mult suspans. Ambele filme te pun serios pe gânduri, sunt pline de învățăminte, e de meditat îndelung pe marginea lor.

Două lucruri reies clar din ambele pelicule: războiul e cel mai oribil fapt inventat de om. Iar naivitatea in politică duce la dezastru.

Recomand vizionarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.