Cazul Sbârciu. Cel care a pierdut în fața fostului președinte al Senatului UAD, ales acum în locul acestuia

Noul președinte al Senatului Universitatății de Artă și Design (UAD) este, de miercuri, profesorul universitar, istoricul de artă Vlad Țoca, informează siteul Muzica Instanțelor

Vlad Țoca îi succede în funcție lui Ioan Sbârciu, 73 de ani, pictor, profesorul universitar, fost rector al UAD. Sbârciu este cel în fața căruia universitarul Vlad Țoca a pierdut postul de președinte al Senatului la alegerile tensionate din februarie 2020 de la UAD,  unde a fost nevoie de 2 rânduri de alegeri ca să fie ales președintele Senatului.

La un an după aceste alegeri tensionate, după „lupte de gherilă„ în UAD care au dus la o scrisoare deschisă semnată de Țoca și alți 12 universitari, remisă presei, cu acuze foarte dure la adresa lui Sbârciu și cu blocarea efectivă a activității Senatului, președintele Sbârciu, ales legal, și-a înaintat demisia pentru a detensiona situația. Blocajul în Senat a fost total.

Balotaj. Țoca a fost ales  președinte al Senatului UAD la fel cum a fost învins acum un an!

La o lună și jumătate de la demisia lui Sbârciu s-au organizat alegeri pentru funcția de președinte al Senatului. Vlad Țoca l-a învins pe pictorul Radu Pulbere, fost prorector, decan, apropiat al lui Ioan Sbârciu, cu 21-16, conform siteului citat.

Clujul Cultural a aflat că și de data aceasta, ca în urmă cu un an, s-a ajuns la balotaj. A  fost nevoie de turul 2, după balotajul din turul 1 al alegerilor. Astfel, în urma turului 2, Țoca l-a învins pe Pulbere și a devenit președintele Senatului.

În UAD există în  continuare o stare de tensiune și tabere ….ireconciliabile. Profesorul Ioan Sbârciu a rămas coordonator de doctorate, fiind și șeful Școlii Doctorale a UAD.

Vlad Țoca este fiul fostului critic de artă, renumitul Mircea Țoca, dispărut dintre noi. Țoca senior a avut relații bune cu pictorul Ioan Sbârciu, care l-a sprijinit pe Vlad Țoca în cariera universitară dar apoi a survenit o ruptură care a dus la contestarea vehementă a lui Sbârciu și demisia acestuia.

Încă un amănunt important, în mod legal Țoca a ajuns din lector universitar direct profesor universitar!

De-a lungul timpului cadrele didactice de la vârful UAD dar nu numai, s-au dat reciproc în judecată, cu procese cu acuzații dure, dar aceste amănunte fac parte dintr-o altă serie de articole viitoare.

Rectorul UAD, sculptorul Radu Moraru, un om discret, s-a poziționat oficial de partea lui Ioan Sbârciu, cei doi fiind buni prieteni.

CV-ul noului președinte al Senatului UAD, Vlad Țoca, poate fi citit aici

Următorul ”meci” la UAD Cluj-Napoca se va da pentru funcțiile de decani și prodecani.

Citiți și interviul exclusiv pentru Clujul Cultural pe tema demisiei  cu profesorul și pictorul Ioan Sbârciu:

EXCLUSIV. INTERVIU. Profesorul universitar Ioan Sbârciu: ”Nu mai revin asupra deciziei. UAD are o faimă bună, sunt valori în universitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.