EXCLUSIV. INTERVIU. Profesorul universitar Ioan Sbârciu: ”Nu mai revin asupra deciziei. UAD are o faimă bună, sunt valori în universitate”

Categorii: Pictură, Vizual

EXCLUSIV. Președintele Senatului Universității de Artă și Design (UAD), pictorul și profesorul universitar Ioan Sbârciu, 73 de ani, fost rector 2 mandate, şi-a depus pe 24 februarie demisia din funcţia de preşedinte a Senatului dar și din calitatea de membru al acestuia.

Sbârciu câștigase prin alegeri această funcție. Era președinte al Senatului și membru al acestuia legal, ales democratic. El l-a învins pe profesorul universitar Vlad Țoca. 

Decizia a fost una care a uimit mediul universitar și artistic pentru că a venit în urma unor lupte subterane care au dus la blocarea activității Senatului și a UAD-ului.

13 universitari au semnat o scrisoare deschisă remisă presei, prin intermediul căreia aduceau acuze dure președintelui Senatului, Sbârciu, de conducere dictatorială dar și multe altele. Scrisoarea a apărut în presă doar după demisia lui Sbârciu. Semnatarii ei sunt: lect. dr. Andrei Budescu, conf. dr. Claudiu Cândea, prof. dr. Daniela Chiorean, conf. dr. Bogdan Teodor Iacob, conf. dr. Kallo Angéla, prof. dr. Ioan Aurel Mureșan, prof. dr. Theo Mureșan, conf. dr. Ioana Olăhuț, lect. dr. Ioana Popa, conf. dr. Adrian Rauca, conf. dr. Eugen Savinescu, prof. dr. Radu Călin Solovăstru, prof. dr. Florin Ștefan, prof. dr. Vlad Țoca.

Scrisoarea o puteți citi integral  AICI

UAD, printr-un comunicat remis presei, semnat de rector, sculptorul Radu Moraru, a calificat scrisoarea ca ”…o așa-numită „scrisoare deschisă” al cărui conținut amestecă jumătăți de adevăr cu erori de interpretare legislativă”. Comunicatul mai spune că cei 13 contestatari au ca scop ”accesul la putere, de orice rang ar fi aceasta”. Deasemenea, susține că ”Dl. prof. dr. Ioan Sbârciu a fost supus, de la finalizarea alegerilor universitare din februarie 2020, unei tirade de acuzații nedrepte, domnia sa încercând în permanență aplanarea conflictelor interne și aceasta în pofida acțiunilor nedemne de un for academic pe care unii dintre foștii săi discipoli și colaboratori (nu tocmai tineri!) le-au desfășurat”.

Comunicatul l-am publicat integral AICI

Clujul Cultural i-a solicitat o reacție și fostului președinte al Senatului UAD, profesorul universitar doctor Ioan Sbârciu, pictor cunoscut și conducător de doctorate la Școala Doctorală a UAD. 

Este primul interviu acordat pe temă de Ioan Sbârciu, în exclusivitate pentru Clujul Cultural:

 

 

 

 

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.