Volum important despre Catedrala Ortodoxă și unul despre Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se vor lansa la Muzeul Mitropoliei

Carte Esenţial

În cadrul Serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează joi, 2 noiembrie, începând cu ora 1900, un eveniment cultural intitulat „Catedrala din inima Clujului”.

Cu acest prilej vor fi lansate volumele: Catedrala Ortodoxă din Cluj (1923-2023). 100 de ani de la punerea pietrei de temelie și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1973-2023). Întâiul episcop-vicar, apărute la Editura Renașterea. Cele două volume surprind două momente istorice importante din viața eparhiei clujene și marchează împlinirea a o sută de ani de la punerea pietrei fundamentale a Catedralei Ortodoxe, respectiv o jumătate de veac de la ridicarea Eparhiei Clujului la rangul de Arhiepiscopie, a titularului ei la rangul de arhiepiscop, dar și alegerea, hirotonirea și instalarea întâiului episcop-vicar.

La acest eveniment cultural vor lua cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și CȘ. III dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. 

Evenimentul editorial, moderat de către pr. Cornel Coprean, consilier cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va fi completat cu un recital de vioară susținut de elevele Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, Giulia Blenche și Cristina Necula, clasa prof. Diana Blaga. 

Proiectul „Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *