Cartea săptămânii. Cum au trucat comuniştii biografiile regilor români

Categorii: Carte, Esenţial

Istoricul clujean Cornel Jurju face o radiografie necruţătoare a modului cum comuniştii români au trucat biografiile regilor români, într-un volum lansat recent la Cluj şi intitulat foarte inspirat ” Tovarăşii împotriva coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă!. !

Volumul a fost lansat, în condiţii grafice bune, de editura universitară Argonaut, specializată îndeosebi în editarea de lucrări ştiinţifice.

Personalităţi ale dinastiei,  ale vieţii statale româneşti, cum ar fi Carol I, Ferdinand I, Regina Maria, Mihai 1, Brătieni, Iuliu Maniu, în loc să devină modele de dezvoltare identitară pentru tinerii români, au fost sluţite prin procedeul trucajului biografic sever. A rezultat un gol identitar pe care propagandiştii comunişti au încercat să-l ocupe cu „steril istoric”, cu biografii false, neconcludente, recrutate prin procedeul trucajului biografic sever. A rezultat un gol identitar pe care propagandiştii comunişti au încercat să-l ocupe cu „steril istoric”, cu biografii false, neconcludente, recrutate din rândul obscurei mişcări comunisto-proletare româneşti, precum I.C. Frimu, Ştefan Gheorghiu,  Gheorghe Gheorghiu – Dej, Chivu Stoica, Nicolae Ceauşescu. (…) „Noua” istorie era destinată a fi substanţa, un fel de subconştient al „omului nou”, în sens naţional al „românului nou”.  Un „om nou” fără un trecut memorabil şi rememorabil, lipsit de opţiuni, îmbâcsit de ură de clasă, în acelaşi timp, docil/controlabil şi dominat de frică. În esenţă, un prototip de cetăţean „funcţional”, capabil să asigure stabilitatea şi supravieţuirea regimului comunist, explică Cornel Jurju. clujulcultural.ro

carte buna

Cartea istoricului Cornel Jurju se citeşte ca un roman, cu sufletul la gură, chiar dacă e o carte de istorie, care poate părea aridă. Bine documentat, bine structurat, volumul demonstrează clar cum a fost demonizată Casa Regală a României nu doar în comunism, de către staliniştii romîni până la Ceauşescu inclusiv, ci şi de către liderii Revoluţiei…anticomuniste, adică de eşalonul doi, Iliescu, Brucan, Dan Marţian, Bârlădeanu şi de oamenii lor din prespă, cum a fost cazul lui Sergiu Andon, ziarist la Scânteia şi la Adevărul postrevoluţionat, autorul celebrului articol de înfierare „Fir-al naibii, majestate”!

„România pe macaz istoric”, „Regele „exploatator”- regele „călău”, Regele „trădător”, Regele „ostracizat”,  „Punct şi de la capăt: prea FSN-istă şi ideea de egalitate” sunt doar câteva din capitolele unui volum de impact, care arată clar, fără tăgadă cum, înainte de 1989 şi câţiva ani după, Casa Regală a fost complet demonizată de cei care au adus şi propagat comunismul în România.

Volumul este foarte actual ca tematică şi datorită valului de simpatie din ultimii ani pentru Casa Regală, demonstrată de sondajele de opinie dar şi de evenimentele ciudate, controversate, inexplicate suficient din ultima perioadă din interiorul Casei Regale a României.

Cele 250 de pagini temeinic documentate, însoţite de ilustraţii care vorbesc de la sine, demonstrează modul în care comuniştii au încercat să anihileze Casa Regală a României.

Din fericire nu au reuşit.

 

PS

Volumul se poate găsi de cumpărat pe  siteul editurii Argonaut

jurjubUN
Istoricul Cornel Jurju

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.