Clujenii au ocazia să vadă în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy spectacolul de dans contemporan „Carmina Burana„, o producție Kamea Dance (Israel).
Premiera spectacolului „Carmina Burana” are are loc pe scena Teatrului Național marți, 14 octombrie, de la ora 19:30.
De altfel, după cum a spus directorul artistic, Tamir Ginz, acest dans a mai fost pus în scenă acum şapte ani, a fost prezentat chiar şi la Beijing la Olimpiada din 2008.
“Este într-adevăr pretenţioasă, pare o misiune imposibilă să faci o coregrafie pe Carmina Burana, dar eu am abordat-o altfel, ca şi cum ar fi la o petrecere de tineri ce interacţionează. Îmi place dansul mai modern, dar acesta este unul clasic şi mă bucur că am adus acest tip de dans din Israel în faţa publicului clujean”.
Tot ceea ce îi înconjoară le stimulează creativitatea
“Mă bucur enorm că domnul Sorin Dan m-a contactat acum câteva luni ca să pun în scenă la acest festival dansul meu. Sunt foarte mândru de ceea ce facem în Israel.Am fost sunat şi premiat de ministrul culturii din Israel, este foarte important pentru mine că mă apreciază. Israelienii sunt oameni cu un suflet foarte cald, ei dansează cu sufletul nu cu mintea. Pun foarte multă pasiune. ”, a mai spus Tamir Ginz.

“Lucrurile se schimbă des. Se întâmplă foarte multe într-un timp scurt şi asta ne inspiră şi se vede pe dans”, a adăugat Merav Zimmand.
“Desigur ne antrenăm fizic în fiecare zi, dar ca şi creativitate, asta vine de la fiecare. Venim cu idei noi, fiecare dintre noi are personalitatea lui şi vine cu experienţa lui”, spune la rândul său Eldar Elgably, dansator.
“Pentru mine, să îmi cultiv creativitatea în afara dansului înseamnă să cânt. Îmi place să cânt la flaut, alţii sunt creativi în desen, decoraţiuni interioare sau alte activităţi. Pe mine m-a inspirat foarte mult deşertul şi peisajul din Israel”, a spus Peter Starr, dansator.
Deşi este fidel versurilor Carminei Burana, directorul artistic spune că a încercat să opună câteva din versuri. Adică, dacă în versuri se vorbeşte despre o fată virgină, în piesă apare o fată însărcinată, el se joacă cu aceste versuri. Carmina Burana este o colecţie de cântece, poezii culese de un compositor norvegian, nu este o operă în adevăratul sens al cuvântului.
“Din nefericire în vară am fost foarte slab finanţaţi de către autorităţile locale pentru Festivalul International de Dans Contemporan “STEPS”, deci nu am avut foarte mulţi bani pentru prima ediţie a festivalului de body language să spunem, pentru toate spectacolele pe care ni le-am dorit. În vară am avut doar două spectacole mari pe lângă workshop-uri. Am văzut o parte din coregrafiile lui Tamir şi m-am îndrăgostit şi atunci am zis să le aducem în acest festival. Pentru la anul avem planuri mai mari, avem discuţii cu baletul de la Lisabona şi alte companii, dar Tamir va rămâne nu doar un prieten al festivalului ci cred că va fi ataşat de acest festival şi sufleteşte. Cred că România merită un festival al corpului, pentru că nu are ”, a spus Sorin Dan, directorul festivalului.