Budapest Gypsy Symphony Orchestra a încheiat atractiv Zilele Culturale Maghiare

Categorii: Actualitate

Budapest Gypsy Symphony Orchestra a încheiat cu un concert atractiv cea de-a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare, duminică seara, în Piața Unirii. Câteva mii de clujeni au participat la concert în ciuda vremii nevaforabile.

Orchestra a abordat un repertoriu care a inclus muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Brahms, Strauss etc.), muzică ţigănească tradiţională și muzică populară maghiară, și a încheiat concertul cu celebra Ciocârlia!

Înainte de spectacol au avut loc discursuri ale unor oficialități.

 

”Istoria ne-a arătat cu prisosință: forța brută nu ne ajută să schimbăm relațiile și circumstanțele în care trăim. Nu putem doar cu forța să disciplinăm gândirea și ideile, nu putem cu forța transforma oamenii și națiunile. Numai pe calea armoniei ne putem ajuta reciproc și putem avea echilibru în toate”, a punctat Kásler Miklós, ministrul responsabil pentru Resursele Umane din Ungaria, cel care a deschis seria discursurilor de la Gala de închidere a ZCMC.

”Am doar trei lucruri să vă spun: Acasă. Împreună. Uniunea Europeană. Acestea sunt concepte care ne unesc și sunt convins că, pe baza lor, putem avea succes și putem fi cu toții puternici”, a spus primarul Emil Boc în mesajul său, dar nu înainte de a-i saluta în limba maghiară pe cei prezenți în piață.

”Să fim mândri de comunitatea noastră puternică, creatoare de valoare pentru această țară. Transilvania este casa noastră! În ultima sută de ani, nu am luat nimic României, ci doar am dat. În următorii o sută de ani, nu vrem să distrugem această țară, ci să o construim. Împreună, în spiritul a 450 de ani de libertate religioasă, sărbătorim libertatea și acceptarea celuilalt, în spiritul Regelui Matia sărbătorim adevărul, sărbătorim Zilele Culturale Maghiare din Cluj și unificarea. Vivat Mathias! Vivat Cluj-Napoca!”, a spus Oláh Emese, viceprimar al orașului Cluj.

”Am găzduit pentru a noua oară Zilele Culturale Maghiare și am învățat să sărbătorim și să ne bucurăm liber. Ne simțim acasă și avem încredere, ca gazde, că fiecare participant la evenimentul nostru s-a simțit bine. Vivat Mathias!”, a încheiat seria discursurilor Gergely Balázs. 

A zecea ediție, aniversară, a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va desfășura între 19 și 25 august 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *