Bonţida, un fel de Vama Veche ardelenească sau cum a fost Day 3 la Electric Castle

Esenţial

Bonţida freamătă plină de electrici! Odată în 365 de zile, localitatea ardelenească, o comună tipică din Ardeal, este invadată de fanii muzicii electronice. Mană cerească pentru localnici, majoritatea ţărani simpli, care nu o duc prea uşor în ciuda stereotipurilor cu ardeleni bogaţi versuri mitici săraci. În comună nu prea se întâmplă nimic deosebit în restul anului dar divinitatea a ales acest loc şi l-a salvat cu două „chestii” foarte faine: castelul Banffy, fascinant loc al unui familii de grofi maghiari de pe vremea dualismului austro-ungar şi a Imperiului Habsburgic şi  festivalul Electric Castle, ideea unor clujeni deştepţi, harnici, tineri şi pasionaţi.

Dacă de castel se ocupă fundaţia Transilvania Trust, care fac totul pentru refacerea lui, asta cu ajutorul fondurilor private In schimb,  Electric este o invenţie clujeană 100 la sută care a „rupt” tot încă de la prima ediţie.

PlacinteBUN
Localnicii au intins terase-foto clujulcultural.ro

Bonţida arată 4 zile ca o Vamă Veche dar fără… mare. Acelaşi haos pestriţ, aceleaşi terase, cu un plus cert în inventivitate pentru Vamă. Mici, cârnaţi, langoşe, porumb fiert, cartofi pai la marginea drumului. Se oferă cazare, se întind corturi, se fac mici afaceri Bonţida se îmbogăţeşte chiar dacă primăria, legal, a cerut chirie la săteni pentru terase şi tot ceea ce e instalat pe drum.

Era greu de crezut acum câţiva ani ce se va întâmpla aici, pentru că doar grupurile, nu foarte numeroase, de turişi veniţi să vadă castelul mai spărgeau liniştea din molcoma comună clujeană.

Electric Castle a schimbat pentru totdeauna faţa comunei şi a pus-o pe harta mondială indiscutabil.

Ziua a treia la Electric a început molcom, sub imperiul ploii, dar norocul a ţinut cu electricii. Nu a plouat, a fost doar înnorat. Concertele  însă au fost de cea mai bună calitate. La Electric Castle publicul nu se intimidează dacă plouă, se stă şi se dansează în ploaie, dacă trebuie.

Foarte buni au fost cei de la Silent Strike. Un concert de ţinută, o muzică învăluitoare, un live de mare calibru care a pregătit publicul pentru prestaţia energică a celor de la Grimus.

Silent StrikeBUN
Trupa Silent Strike in concert-foto clujulcultural.ro

 

Clujenii de la Grimus au incendiat pe alocuri atmosfera cu rockul lor alternativ de bună calitate. Una din cele mai bune prestaţii din ultima perioadă, cu solistul Bogdan Mezofi într-o  formă de zile mari. Băieţii au făcut show  şi au încălzit la maxim asistenţa care i-a aplaudat şi chemat la bis! „Haideţi, eu dau totul pentru voi, daţi-mi înapoi” a strigat solistul şi electricii au urlat Grimus Grimus pentru un bis aplaudat. Lumea a dansat, a cîntat la unison cu excelenta trupă clujeană care este una din revelaţiile rockului clujean din ultimii 5 ani!

A urmat o aşteptare lungă pentru capul de afiş al zilei a treia, britanicul BONOBO  şi trupa sa! Intre timp incinta castelului s-a umplut pînă la refuz, practic abia mai puteai să te mişti. Lumea fuma, bea, se râdea în hohote. O atmosferă destinsă, relaxată în timp ce de pe scenele mici din jurul castelului luminile jucat şi boxele sunau înfundat, ca şi cum nu ar fi dorit să deranjeze festinul de pe Main Stage…

Şi Bonobo, pe numele său Simon Green (născut 30 martie 1976) a sosit! „Electric Castle, what are you doing?”,  a întâmpinat britanicul publicul.

Luminile s-au stins, a apărut o nuanţă de albastru apoi totul a fost învăluit într-o mare albastră iar şuvoiul electronic a pornit. Bonobo utilizează o mare varietate de combinaţii, inclusând şi bass-ul, la care excelează, pe lîngă sintetizatoare. Alături de el pe scenă, un clăpar, un chitarist solo şi un baterist de anvergură dar mai ales pata de culoare, solista Andreya Tirana, au pus în scenă un show complex, cu o muzică care i-a fermecat pe cei prezenţi. Cei care nu cunoşteau muzica Bonobo, asezonată cu proiecţii video spectaculoase, au avut acum ocazia să vadă un artist complex.

Două bisuri a mai cântat britanicul, care a mulţumit publicului. „Thank you so much, Romania!  Is amazing place hear, at Electric Castle . See you next time!

Astazi, in Day 4, ultima zi, capete de afise suntOrchestra Note&Ties, românii de la Şuie Paparude şi australianul Dub Fx.

Text, foto, video de Tiberiu Fărcaş, editor-coordonator Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *